Annons

Norsk omelettNär ska Brøgger sätta tänderna i svenska tabun?

Suzanne Brøgger, född 1944, är medlem av Danska Akademien. Hon är känd för sina essäer och självbiografiska romaner om kärlek.
Suzanne Brøgger, född 1944, är medlem av Danska Akademien. Hon är känd för sina essäer och självbiografiska romaner om kärlek. Foto: Isak Hoffmeyer

Suzanne Brøgger borrar vidare i tidens svåra frågor, och nu har hon sökt upp konstnärer och kufar i Norge – original som vågar tala fritt om det som plågar vår tid. Hon skriver saker som knappt någon i Sverige skulle komma undan med, enligt Fredrik Sjöberg.

Under strecket
Publicerad

Hon har alltid skrivit om kärleken, Suzanne Brøgger, så det är logiskt att hon avslutar sin essäsamling om norrmännen med en blick på deras känslor. ”Det är en kärlek som väcker frågan om inte också kärlek till det egna landet kan vara något gott och något annat än nationalism. Man kan älska ett landskap och känna sig hemma där.”

George Orwell var inne på samma spår en gång för längesen, då han utredde skillnaden mellan patriotism och nationalism, och jag tror att det är fruktbart, inte bara för den som vill förstå sig på Norge. Ändå är frågan känslig, på gränsen till tabu. Men sådant har aldrig hindrat Brøgger. Fria författare skriver vad de vill.

Annons
Annons
Annons