När polisen ber brottsoffer backa

Foto: Illustration: Joanna Andreasson

PODD | 26 augusti. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras brottslighet bland minderåriga. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras brottslighet bland minderåriga. Det görs med utgångspunkt i ett reportage som vi publicerar idag. Det handlar om Filip, som är tretton år, och lever under hot. I mycket korta drag anklagas han för att ha drogat en kompis, som drack sig full på Filips föräldrars sprit. Konflikten har eskalerat och nu är han mordhotad av gäng.

Barn- och Ungdomspsykiatrin i Uppsala ska ha gett pojken rådet att inte polisanmäla de rån och hot han varit utsatt för och när konflikten eskalerar blir Polisens rekommendation att familjen flyttar från Uppsala, innan det blir ännu värre. Det har familjen nu beslutat sig för att göra.

Reportaget har föranlett många frågor. Hur bör en myndighet agera om de vet med sig att man inte kan skydda ett barn som är utsatt för mordhot? Vissa ser polisens ärlighet som en nödvändig pragmatism för att skydda individen, medan andra ser ett myndighetssverige som inte skyddar brottsoffret.

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar tillsammans med textens författare Tove Lifvendahl, Nuri Kino, författare och prisbelönt journalist med en stor insyn i kriminellas aktiviteter på skolor och Susanna Kellgren Lundberg, kommunfullmäktigeledamot för Liberalerna i Linköping vars trettonåriga son blev knivskuren och där hon upplevde att samhället inte stöttade honom tillräckligt.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons