Socialdemokratiska novellerAina Erlanders tro på paradiset konfronteras

Fru Aina Erlander med maken Tage Erlander delade ut valsedlar på söndagsmorgonen 1968.
Fru Aina Erlander med maken Tage Erlander delade ut valsedlar på söndagsmorgonen 1968. Foto: Svenskt Fotoreportage / IBL

Per Albin Hansson hallucinerar, kungen är revolutionär och Aina Erlander tror på paradiset. Björn Runeborg är en av Sveriges mest säregna författare. I sin nya bok låter han socialdemokratins förgrundsgestalter konfronteras med egna och andras drömmar, utopier – och fantasier.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är underbart att underliga böcker skrivs och ges ut. Som den med en stor prunkande ros på omslaget som har titeln ”Socialdemokratiska noveller”. Författaren Björn Runeborg har i den diktat fritt och fantasifullt runt ett antal tongivande personer i det socialdemokratiska partiets historia. Biografiska fakta och politiska skeenden som ett prisma att bryta det djupt subjektivt upplevda igenom. Eller tvärtom: fantasierna runt de verkliga personerna ett sätt att säga något sannare om samhället.

Björn Runeborg är en av landets mest säregna författare, en som går sin egen väg och utforskar gränslandet mellan det vi berättar om oss själva och det som faktiskt sker. Gärna utifrån kollektiva upplevelser, som när han i ”Estonia” för några år sedan skildrade både en kärleksrelation och Estlands historia, med färjekatastrofen som fond.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons