När och varför grundades Stockholm?

Svenska flaggan vajar på kastellet på Kastellholmen med Skeppsholmen och Stockholm i bakgrunden.
Svenska flaggan vajar på kastellet på Kastellholmen med Skeppsholmen och Stockholm i bakgrunden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Exakt när och hur det gick till när Stockholm grundades ger de historiska källorna olika bilder av. Det troligaste är dock att själva staden grundades i mitten av 1200-talet, på initiativ av rikets dåvarande härskare – Birger jarl.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag har ofta bloggat om Stockholms historia, men en fråga har jag valt att skjuta på i det längsta, eftersom ett svar är dömt att bygga på gissningar och spekulationer, låt vara kvalificerade sådana. Det gäller själva orsaken till att vår huvudstad existerar. Varför finns Stockholm? Varför kom någon på tanken att bygga en stad här?

Forskningen om varför Stockholm existerar måste ta sin utgångspunkt i det källkritiska samtidighetskravet. Enkelt uttryckt, ju längre bort, både geografiskt och tidsmässigt, som en källa befinner sig från det den uttalar sig om, desto sämre är källan. Utifrån detta konstaterande kan man värdera de medeltida texter som uttalar sig om Stockholms tillblivelse och jämföra dem med varandra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons