Annons
X
Annons
X

När måste man ha en reseförsäkring?

Hemsäkring eller separat reseförsäkring?

Frågan dyker upp varje gång man bokar en resa. Den som önskar ett generellt facit blir förmodligen besviken efter att ha läst den här artikeln.

[object Object]
Det kan löna sig att teckna en reseförsäkring om man ska vara borta länge Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Mats Sjögren på Konsumenternas försäkringsbyrå ger följande tips:

– Undersök vad du har för skydd i din hemförsäkring. Tänk igenom om du behöver skydd för något utöver det du redan har. Köp inte tilläggsförsäkringar per automatik. Låt inte heller bli per automatik. Gör en marknadsundersökning så du ser vad det finns för alternativ som passar din resa bäst.

Med hjälp av Konsumenternas försäkringsbyrå har SvD.se har sammanställt fyra punkter:

Annons
X

Hemförsäkring

Duger oftast alldeles utmärkt för den vanliga semesterresan. Hemförsäkringen gäller för resor kortare än 45 dagar och täcker stora oförutsedda kostnader som kan drabba dig i samband med sjukdomar, stölder och olyckor – till exempel sjukhusvård och/eller ambulansflyg hem vid en svår skada. Hemförsäkringen täcker också rättsskydd, överfallsskydd och kostnader om du själv blir skadeståndsskyldig.

Ersättning vid flygförseningar på grund av tekniska fel eller strejk och om det incheckade bagaget försvinner, skadas eller försenas ingår också i reseskyddet hos de flesta hemförsäkringar. Avbeställningsskydd ingår inte. – Hemförsäkringen täcker det viktigaste om olyckan är framme på resan och räcker därmed långt för den vanliga semesterresenären, säger Mats Sjögren vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

Pris: Ingår i hemförsäkringen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Självrisk: Ja, vanligast är 1 500 kronor.

  Hemförsäkringens tilläggsförsäkring

  Lämplig för längre och dyrare resor. Utöver hemförsäkringens reseskydd kan du köpa en tilläggsförsäkring för några hundralappar per år. Dessa extra reseförsäkringar gäller för resor som vara längre än 45 dagar. Dessutom ingår avbeställningsskydd samt ersättningsresa om mer än halva resan förstörts på grund av sjukdom. Ersättningens maxsumma varierar mellan olika försäkringsbolag, men den ligger oftast på runt 25 000 kronor per person och 75 000 kronor per familj.

  Tilläggsförsäkringen ser olika ut hos de olika bolagen, så ha till exempel If valt att i stället ha två hemförsäkringar – lilla och stora där den stora innehåller ett extra reseskydd.

  Pris: Tilläggsförsäkringar kostar cirka 300–600 kronor per år och hushåll (plus kostnaden för hemförsäkringen).

  Självrisk: Nej, oftast inte.

  Bankkort

  Ger tillsammans med en normal hemförsäkring en bra försäkring vid vanliga semesterresor. Om resan betalas med bank- eller kreditkort ingår nämligen det avbeställningsskydd som saknas hemförsäkringen. Bankkortens reseskydd har dessutom ofta något förmånligare villkor än hemförsäkringen vid ersättning för försenade flyg och bagage.

  – Bankkortens försäkring fungerar bra som komplement till hemförsäkringen, men de står inte för sig själva, säger Mats Sjögren vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

  Pris: Ingår i kortavgiften.

  Självrisk: Nej.

  Separat reseförsäkring

  När du köper en resa erbjuds du alltid att köpa en extra reseförsäkring. Dessa tar vid där hemförsäkringen slutar och fungerar alltså lite som hemförsäkringens tilläggsförsäkring. De separata reseförsäkringarna är lämplig för resor längre än 45 dagar, du ska alltid få hjälp direkt på plats och du slipper självrisken. De separata reseförsäkringarna är något generösare när det gäller att ersätta resor vars syfte har förfelats. Om du stukar tummen på golfresan eller om ett av barnen skrapar sitt knä och inte kan bada under större delen av semestern ska familjen kunna få en ersättningsresa. Läkarintyg underlättar, men ska inte vara nödvändigt.

  Nackdelen med de separata reseförsäkringarna är kostnaden. En vanlig chartervecka kan för tvåbarnsfamilj gå loss på uppåt 2 000 kronor. För att möta konkurrensen från hemförsäkringarnas tilläggsförsäkringar började reseförsäkringsbolaget ERV (tidigare Europeiska) med sin årsreseförsäkring som gäller för ett obegränsat antal resor under ett år. Årsreseförsäkringen ger samma skydd som vanliga separata reseförsäkringar.

  Pris: 100–200 kronor per dag och vuxen. ERV:s årsreseförsäkring kostar 485 kronor för singlar, 785 kronor för par och 985 kronor för hela familjen.

  Självrisk. Nej

  LÄS MER:
  Så kan du få pengarna tillbaka vid konkurs
  LÄS MER:
  Så bokar du resan säkert
  LÄS MER:
  Regler för resan – frågor och svar
  LÄS MER:
  Sex klick till en smartare bokning

  Annons
  Annons
  X

  Det kan löna sig att teckna en reseförsäkring om man ska vara borta länge

  Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X