Dick Harrison:När Lenin shoppade på Drottninggatan

För exakt 100 år sedan anlände Lenin till Sverige, på sin väg från exilen i Schweiz till revolutionens Ryssland. Om genomresan hade förhindrats – eller ­resulterat i upplopp och kravaller – kunde världshistorien ha fått ett annat ­förlopp, konstaterar historikern Catherine Merridale i ”Lenins resa”.

Under strecket
Publicerad

Lenin (längst fram med paraply) i samtal med journalisten Ture Nerman i Stockholm den 13 april 1917.

Foto: TT

Ur Svenska Dagbladet den 14 april 1917.

Foto: SvD:s arkiv

Catherine Merridale.

Foto: Jochen Braun
Annons

Så fort de kommit till Malmö begav de sig till Hotel Savoy, alldeles intill centralstationen, där det dignande smörgåsbordet inväntade dem. Kandelabrar i art déco-stil belyste den gastronomiska scenen, på vilken personalen trakterade gästerna med lax och rågbröd, skinka, rökt älgkött med skogsbär, inlagd gurka, gös, ost, gräddfil och stora mängder svart och korallröd kaviar. Den hungriga gruppen slukade allt på mindre än en kvart. Men en av gästerna brydde sig inte om att äta. Det var huvudpersonen själv, som hellre ville lyssna till senaste nytt från sina vänner. Mannens namn var Lenin.

Händelsen ägde rum den 12 april 1917. Lenin, eller Vladimir Iljitj Uljanov, som han egentligen hette, var på väg hem till Ryssland, där tsaren nyligen störtats. Uppehållet i Skåne blev inte långvarigt. Han fortsatte med nattåget till Stockholm och därefter vidare norrut, mot gränsen vid Torneå. Att resan över huvud taget kunde genomföras berodde på en – sett i efterhand, mot bättre vetande – alldeles för våghalsig tysk strategi. Tyskarna, som låg i krig med Ryssland, hade gett Lenin lov att färdas från exilen i Schweiz genom deras land i ett plomberat tåg, givetvis ­under bevakning för att hindra honom från att kontakta socialister i Tyskland. Det bakomliggande syftet var att Lenin förhoppningsvis skulle ställa till med så mycket oreda på hemmaplan att det skulle allvarligt försvåra Rysslands krigsinsatser, helst torpedera dem fullständigt. Med på tåget fanns idel framträdande bolsjeviker samt Lenins fru Nadezjda Krupskaja. Efter att ha tagit sig till Sassnitz fortsatte ryssarna med färjan till Trelleborg (varvid många blev sjösjuka, dock inte revolutionsledaren själv) och kom fram till Malmö, där de blev lyckligen överraskade av ovannämnda kalasbuffé.

Annons
Annons
Annons