Annons

Anders Carlsson:När kompromiss blev ett skällsord för republikaner

I en ny bok visar Geoffrey Kabaservice att den amerikanska väljarkåren inte är konservativ av naturen. Det republikanska partiet har gjort strategiska val i konservativ riktning vilket uteslutit mer moderata alternativ.

Under strecket
Publicerad

De republikanska primärvalen i USA är över. Mitt Romney säkrade segern i slutet av maj (och vann det allra sista i Utah för en dryg vecka sedan) och han gjorde det med hjälp av en välfinansierad kampanjorganisation och för att han anses ha störst chanser att besegra Barack Obama i valet i november. Någon vinnande persona har han inte kunnat utnyttja och inte heller sina politiska meriter från tiden som guvernör i Massachusetts 2003–07. Tvärtom har många republikanska väljare och kommentatorer tvivlat på honom på just dessa grunder. När förberedelserna inför höstens debatter nu pågår som bäst är det dessutom många som frågar sig vilken typ av presidentkandidat Romney egentligen blir.

Vilket inte är alldeles självklart. En avslöjande incident inträffade i mars när en av Romneys kampanjstrateger jämförde den närmaste framtiden med en
etch-a-sketch, det vill säga en leksak på vilken man ritar en bild som kan raderas och ritas över. Kritikerna såg i liknelsen ett bevis på organiserad opportunism och Romney tvingades intyga väljarna att han de facto är konservativ och kommer så förbli. Somliga nöjde sig med det medan andra naturligtvis hörde motsatsen: att han faktiskt blir (och är) något annat.

Annons
Annons
Annons