När juridik möter medicin

Sällan har känslorna varit så starka som i reaktionerna på det rättsliga spelet runt den dråpmisstänkta barnnarkosläkaren i veckan. Den brännande underliggande frågan är: Strider sedan länge vedertagen medicinsk praxis att hjälpa svårt lidande döende patienter mot brottsbalken? Nu har juridiken klampat in på medicinska domäner.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det kanske mest gripande dokumentet i utredningen av de upprörande händelserna på Astrid Lindgrens barnsjukhus i september är den kortfattade polisrapporten från den 6 oktober förra året. Då besökte två unga föräldrar Uppsalapolisen för att be om en oberoende obduktion av deras just avlidna dotter. Hon skulle begravas den 10 oktober, men de hade inte förstått vad som hände när hon dog, när de sa ja till att respiratorn skulle stängas av. Vad hade hon dött av? Vad visade de där olika hjärnundersökningarna egentligen? Vad de två menar är: ge oss en förklaring till den här tragedin.

Uppsalapolisen sänder deras önskemål till Västerortspolisen i Solna som begär obduktion och det nu så välkända ”fallet” blir ett faktum. Rättsmedicinarna upptäcker skyhöga nivåer av morfin och narkosmedlet tiopental i flickans döda kropp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons