Annons

Johannes Salminen:När islam tog sin plats i världen

Öknen var en främmande och spöklik plats för folket runt Medelhavet, men för araberna en strategisk resurs. Det är en av förklaringarna till islams snabba expansion efter Muhammeds död. En annan är den tolerans som araberna visade andra religioner.

Under strecket
Publicerad

Kejsar Herakleios hyllas av rusiga massor som en halvgud när han år 628 tågar in i Konstantinopel i spetsen för sin segerrika armé. Sassanidernas Persien, arvfienden, hade krossats i grund, och det – skymfligt bortrövade – heliga korset var igen i kristna händer. Så övertygande förenade Herakleios personligt mod med strategisk överblick att bara Alexander dög som jämförelse. Tydde inte allt på att Bysans gick mot en ny storhetstid?

Men historien har sin egen grymma ironi, och för den hemvändande Herakleios skulle avgrunder snart öppna sig mitt i triumfens ögonblick. Obskyra beduinstammar i djupaste Arabien hade lyckats ena sig under en karismatisk ledare vid namn Muhammed, och hans död 632 hindrade dem inte från att en dag vända sig norrut med förödande kraft.

Annons
Annons
Annons