Annons

När introducerades vattenkvarnen?

Hjulkvarn vid Stora Riseberga gård, Husie, Malmö.
Hjulkvarn vid Stora Riseberga gård, Husie, Malmö.

I äldre läroböcker kan man läsa att vattenkvarnen inte introducerades förrän långt fram i medeltiden. Samtidigt finns det uppgifter om att det verkligen existerade vattenkvarnar i det antika Rom. Vilket är sant?

Under strecket
Publicerad

I äldre läroböcker kan man läsa att vattenkvarnen inte introducerades förrän långt fram i medeltiden, detta som en indirekt följd av att samhället inte var redo för en sådan uppfinning tidigare. Romarna hade haft massor av slavar, vilka utfört de tunga sysslorna på ett sådant sätt att arbetsbesparande teknik var onödigt. Samtidigt finns det uppgifter om att det verkligen existerade vattenkvarnar i det antika Rom.

De texter som påstår att vattenkvarnar inte spreds förrän på 1000- och 1100-talen är fullständigt felaktiga, såvida de inte syftar på Norden och endast Norden. Romarna hade väl utvecklade vattenkvarnar, och i tidigmedeltida texter finns det mängder av hänvisningar till en typ av byggnad som kallas molinum (vattenkvarn). Sådana anläggningar omtalas på framträdande ställen såväl i lagarna från det langobardiska Italien i söder som i källor från Irland i norr.

Annons
Annons
Annons