Annons
X
Annons
X

När hem och skola blir ett

LÄRA PÅ EGNA VILLKOR. Hemundervisning är en växande trend i USA och den har även sina anhängare i Sverige. Vi har träffat tre ickereligiösa familjer som har skola hemma.

Hillevi Helmfrid tillsammans med Liv, Älva och Magnus Henriksson.
Hillevi Helmfrid tillsammans med Liv, Älva och Magnus Henriksson. Foto: INGVAR KARMHED

Det är mitt på dan en helt vanlig tisdag i april. Utanför familjen Henriksson-Walléns hus i den östgötska naturen några mil utanför Finspång leker några barn helt utan tankar på om det är lördag eller tisdag, helg eller vardag. Barnen, tioåriga Älva, sexårige Lion och lilla Ping, 2 år, går varken i skola eller på dagis. Istället har deras föräldrar valt att ha dem hemma och undervisa dem själva. Älva har hemundervisats under hela sin skoltid, och föräldrarna Cina och Magnus kommer att undervisa de mindre barnen också när de är skolmogna.

De har själva jobb som de sköter mestadels hemifrån men som också kräver en del resor, och vill erbjuda samma livsstil som de själva valt till sina barn: ett fritt liv. De har inga religiösa motiv, endast sin känsla för att familjen är livets trygga bas för barnen och en övertygelse om att de kan förmedla motsvarande kunskap till sina barn som skolan erbjuder.

– Vi tar det lugnt. Sover ut, segar omkring på morgonen, leker mycket, arbetar tillsammans, gör små utflykter och åker in till Stockholm ungefär var tredje vecka, säger Magnus som är musikproducent med studio hemma i huset – som ironiskt nog är en gammal skola byggd 1860. Familjen flyttade hit till Grytgöl för två år sen, och har renoverat huset sedan dess. Den ena gamla skolsalen är förvandlad till ett inspirationsrum som kallas skattkammaren, och den andra har Cina, som är friskvårdsterapeut och danspedagog, förvandlat till danslokal.
**
För Älva, Lion och Ping** existerar inga tidsbegränsande raster, ingen närvaro eller frånvaro och inte heller några lektioner. Istället baserar Cina och Magnus sin undervisning på barnens nyfikenhet.

Annons
X

– Just idag startade Lion till ­exempel dagen med att pyssla i skattkammaren. Vi har ju inte bråttom någonstans, utan kan låta honom greja tills han känner sig färdig. Vill man göra något så lär man sig jättefort, berättar Cina.

Och skattkammaren är verkligen lockande. Där inne finns en teaterscen, symaskin, spel, pussel, låga bord och skåp fulla av böcker och andra läromedel ordnade i olika teman.

– När vi gjorde i ordning rummet och byggde scenen passade Älva på att lära sig det metriska systemet genom att hjälpa till och mäta och planera, berättar Cina.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Så där fungerar vår inlärning ofta. Baserat på riktiga situationer och frågeställningar som uppstår spontant i vardagen.

  För att få hemundervisa måste man som förälder ansöka om tillstånd hos sin kommun. Får man det kontrolleras sen familjen och undervisningens resultat regelbundet av en specialpedagog. Hemundervisande familjer får oftast inga ekonomiska bidrag eller kompensationer, och i familjen Henriksson-Wallén är barnbidragen reserverade för inköp av böcker, pyssel och annat material, men livsstilen tär på ekonomin. Varken Magnus eller Cina arbetar heltid, och alla i familjen äter samtliga måltider därhemma. Det kostar.

  –Det går inte ihop varje månad och jag misströstar ibland, ler Magnus.

  –Men nu när vi har levt så här så länge känns det helt otänkbart med vanligt liv med barnen i skolan, fortsätter han.

  Cina håller med.

  –Jag är tacksam för varje dag. Så här har folk levt i årtusenden. Gemene man i Sverige är inte lycklig, och jag tror att det beror på att många offrar sina nära kontakter, säger hon.

  Just denna dag är ett par andra hemundervisande familjer på besök i Grytgöl. Den hemundervisande pappan och organisationskonsulten Jonas Himmelstrand har sjuka barn hemma i Uppsala och har kommit som ensam rep­resentant från sin familj, medan familjen Helmfrid-Edlund från Småland slutit upp mangrant: mamma Hillevi och pappa Ingvar med barnen Liv, 10 år, och Mammush, 7 år.

  – Det är viktigt för oss att hålla kontakt och dela erfarenheter. Vi är olika, men förenas av hem­undervisningen, berättar Hillevi, som instinktivt reagerade positivt när hon hörde ordet ”hemundervisning” när dottern Liv var nyfödd.

  – Jag kände direkt att det var något för oss och tog reda på mer. Ingvar och jag har valt bort hela ekorrhjulet – varför ska vi då pressa in barnen i hårda scheman? Vi slipper pendla, vi vaknar av oss själva, och pratar och lär oss om det som finns omkring oss. Möjlighet till lärande finns överallt.

  Medan barnen i Grytgöl faktiskt har tillgång till både skolsal och läroböcker i sin skattkammare, undervisas Hillevi och Ingvars barn lite närmare den metod som i USA kallas ”unschooling” som går ut på att alla initiativ till lärande ska komma från barnen. Inget tjatande om läxläsning med andra ord. I USA finns en hel del forskning gjord både på fenomenet hemundervisning och på de olika metoder som hemundervisnade föräldrar använder sig av. Studier som Dr. Lawrence M Rudner vid University of Maryland gjort på över 20 000 hem­undervisade amerikanska barn visar att de ligger bra till kunskapsmässigt jämfört med barn som går i vanliga skolor, vare sig ­familjerna använder sig av mer traditionella inlärningsmetoder eller av unschooling.

  Båda familjerna tycker att det är svårt att uppskatta hur mycket tid de lägger på undervisning.

  – Kanske blir det ett par timmar om dagen? Max, gissar Cina.

  Ändå har Älva över medel­resultat på tester.

  – Vi nöjer oss inte med skolböckernas ytliga förklaringar utan söker istället bästa tillgängliga kunskap. Vissa av de frågor som vi arbetar med förutsätter kanske det förtroende och den vardagsnärhet som finns i en nära relation för att de ska formuleras. Ofta ställer barnen viktiga frågor just innan de är på väg att somna. Sedan jobbar vi med dem nästa dag och ibland kanske i ­flera veckor.

  Båda familjerna är noga med att se till att deras barn har aktiviteter på eftermiddagarna som gör att de får kontakter med ­andra barn, och de både umgås och gör gemensamma projekt och studieresor med andra hemundervisande familjer.

  –Vi är inte intresserade av att isolerera oss. Barnen är med oss på allt och lär sig av det och vi har ofta folk här och umgås mycket med andra när vi reser också, ­säger Cina.
  **
  I Sverige är fenomenet hemundervisning ganska litet,** enligt uppskattningar finns det omkring 200 barn som undervisas av föräldrar, och hälften av dessa på grund av olika typer av medicinska omständigheter. Så är fallet med två av Jonas Himmelstrands tre barn. Jakob, 13 år, och Rebecka, 9 år, som har olika typer av inlärningssvårigheter som föräldrarna anser bäst hanteras med hemundervisning.

  Att sköta vardagen, barnens ­undervisning och sitt eget jobb med barnen omkring sig hemma hela tiden – hur orkar man?.

  – Det är viktigt att vara tydlig när man behöver få vara ifred, säger Magnus.

  – Ingvar och jag delar på ansvaret. Två av tre veckor tar han barnen och marktjänsten och jag får jobba, den tredje veckan tvärtom. Men jag är hemma hela tiden även när jag jobbar och får godbitarna: samtalen och kontakten med barnen och möjligheten att handleda dem i något projekt de håller på med, säger Hillevi.

  Även barnen verkar nöjda. När de stora tjejerna får frågan om de inte är sugna på att börja skolan ger de omedelbart var sitt svar.

  – Jag vill vara med min familj. Det roligaste i skolan verkar vara rasterna, och ibland är jag med på dem ändå efter min fiollektion som är i skolan, säger Älva.

  Hon är välkommen på skolan, och kan även följa med när klasserna åker på utflykter och annat.

  Liv har andra skäl till att inte vilja börja skolan.

  – Jag tycker inte om att sitta stilla. Det är skönare att vara ute.

  – Och om den dagen kommer då barnen vill börja skolan får de så klart det, säger Cina.

  TINNI ERNSJÖ RAPPE

  Annons
  Annons
  X

  Hillevi Helmfrid tillsammans med Liv, Älva och Magnus Henriksson.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X