Recension

Samtal med djävulenNär Guds kärlek blir ondska

FUNDAMENTALISM. Två 60-åriga kusiners första möte i vuxen ålder blir en krock mellan två livshållningar. I ”Samtal med djävulen” för Inger Edelfeldt en tankeväckande diskussion om de stora frågorna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Två kaffekoppar pryder omslaget till Inger Edelfeldts nya roman ”Samtal med djävulen”. Det vardagliga i att samtala över en kopp kaffe signalerar motsatsen till att boken skulle behandla någon dramatisk litterär helvetesvandring, och så är inte heller fallet. I en kort men tät roman har Edelfeldt gett sig i kast med existentiella frågor, sådana som nästan automatiskt får stor bokstav: Ondska, Synd, Kärlek, Skuld, Förlåtelse.

Inramningen är stillsam och på det yttre planet allt annat än dramatisk. Två män möts av en slump på en tågresa. Kusinerna Paul och Asger är snart 60 och har inte setts sedan de var 15. Deras gemensamma bakgrund finns i en frireligiös församling med det fiktiva namnet Vår Kyrka, som representerar den snäva, dömande och bokstavstrogna delen av kristendomen. Paul är fortfarande kvar under Vår Kyrkas trygga och begränsande vingar och beklagar den moderna tidens utveckling: ”Pastorn har ingen sann auktoritet, och församlingen är inga sanna Herrens tjänare. Det är en massa popmusik och slätstrukenhet.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons