Annons
Reportage

Flyktingarna blir grannar med Sveriges elit

I slutet av oktober beslutades att den nyligen nerlagda förskolan Pärlan i Djursholm ska användas som tillfälligt asylboende. Två dagar senare tände någon eld på byggnaden.
I slutet av oktober beslutades att den nyligen nerlagda förskolan Pärlan i Djursholm ska användas som tillfälligt asylboende. Två dagar senare tände någon eld på byggnaden. Foto: Staffan Löwstedt

Om en vecka öppnar Danderyds första asylboende – mitt i hjärtat av Djursholm. Historien bakom beslutet är som hämtad ur en amerikansk tv-serie.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Många av SvD:s läsare blev upprörda när en krogrecensent skrev att Djursholms torg liknande Fisksätra.

Foto: Staffan Löwstedt

Cirka 9 000 personer bor i Djursholm.

Foto: Staffan Löwstedt

”Trots uppenbara sevärdheter och attraktioner”, skriver ekonomiprofessorn Mikael Holmqvist, ”verkar det heller inte som om djursholmarna har velat göra sitt samhälle känt. I Djursholm finns ingen turistbyrå eller något museum som vill locka utsocknes till sig.”

Foto: Staffan Löwstedt

Efter brandattentatet är det ännu viktigare att boendet på Pärlan blir verklighet, menar folkpartisten Saga Bowallius. ”Ett flyktingboende är en symbol för frihet”, säger hon.

Foto: Staffan Löwstedt

Det är femton år sedan Saga Bowallius själv gick på förskolan.

Foto: Staffan Löwstedt

Viktor Rydbergs samskola i Djursholm fostrar många blivande beslutsfattare.

Foto: Staffan Löwstedt

Inte alla svenska kommuner styrs från ett 1500-talsslott. Djursholms slott har tennisbanor runt knuten och utsikt över hela villastaden.

Foto: Staffan Löwstedt

Katja Lepola och Gustaf Söderlund är två av de Danderydsbor som frivilligt vaktar det blivande asylboendet på nätterna.

Foto: Staffan Löwstedt

Eldsvådan åstadkom bara minimala skador på förskolan Pärlan.

Foto: Staffan Löwstedt

I vår håller ABF Stockholm och konstnärskollektivet SIFAV en studiecirkel om parallellerna mellan tv-serien "Show me a hero" och boken "Djursholm – Sveriges ledarsamhälle".

Foto: AR Photo

Byggandet av villastaden Djursholm initierades på 1880-talet Olof Palmes farfars bror Henrik Palme.

Foto: Staffan Löwstedt

Olle Reichenberg.

Foto: Staffan Löwstedt

Djursholmsbon Björn Zachrisson, bror till den kände golfjournalisten Göran Zachrisson, talar på mötet om det nya asylboendet.

Foto: Staffan Löwstedt

Runt 240 personer kom till informationsmötet.

Foto: Staffan Löwstedt

Asylboendet beräknas öppna vid månadsskiftet.

Foto: Staffan Löwstedt

I december förra året publicerade Svenska Dagbladet en artikel som väckte ilska. Läsare som hörde av sig beskrev den som ”förtal”, ”avsiktlig provokation” och ”ett rent och skärt beställningsverk”.

Artikeln, en recension i SvD:s Krogguiden, var inte någon kritisk text. Tvärtom. Restaurang Yolo fick högsta betyg. Reaktionerna berodde på att recensenterna i förbifarten konstaterade att torget utanför inte såg så märkvärdigt ut, trots att det låg i Djursholm: ”Hade det inte varit för den tjusiga inredningsbutiken hade vi lika gärna kunnat befinna oss i Fisksätra eller i Alvik.”

Annons
Annons
Annons