X
Annons
X
Kibera slummen är gigantiskt, och man vet inte hur många invånare som bor i slummen,vissa siffror säger att det är över en miljon, medan andra säger att det är runt 2-300 000.
Kibera slummen är gigantiskt, och man vet inte hur många invånare som bor i slummen,vissa siffror säger att det är över en miljon, medan andra säger att det är runt 2-300 000. Foto: Fredrik Lerneryd

När fattigdomen blir en turistmagnet

Långläsning

Varje år lämnar miljontals afrikaner sina hem på landsbygden för att söka ett bättre liv i kontinentens städer. Men väl framme möts de av arbetslöshet och fattigdom i stora slumområden. Chanserna att ta sig därifrån är minimala. SvD Näringsliv har träffat några av dem som försöker och hoppas i Afrikas största slumområde: Kibera.

Det första som slår dig är stanken. Den sura, ihärdiga stanken från sopor som ligger utspridda överallt, i diken, längs järnvägsspåren, i små förkolnade högar efter att ha bränts upp. Det andra som slår dig är barnens skratt och deras ständiga upprepande av samma fråga: "How are you? How are you?"

Det tredje som slår dig är alla tvättlinor som hänger kors och tvärs, som vid närmare eftertanke inte är tvättlinor utan elkablar, illegalt kopplade och hoptvinnade i ett virrvarr mellan de tätt stående skjulen av lera och eroderad plåt.

Näringsliv
Långläsning

Kibera slummen är gigantiskt, och man vet inte hur många invånare som bor i slummen,vissa siffror säger att det är över en miljon, medan andra säger att det är runt 2-300 000.

Foto: Fredrik Lerneryd Bild 1 av 6

Mardyne Andrews, Evans Majera och Craig Andrews går igenom de smala gångarna under Kibera Slum Tours. Många av invånarna hälsar glatt, och pratar gärna en stund med paret från USA.

Foto: Fredrik Lerneryd Bild 2 av 6

Fredrik Omondi är själv född och uppvuxen i Kibera. Han tycker att det är viktigt att förändra bilden av slummen och vill att folk ska få en positiv syn på invånarna i Kibera efter turen.

Foto: Fredrik Lerneryd Bild 3 av 6

Utsikt över Kibera, ett av de mest välkända urbana slumområdena i världen. Det finns olika uppgifter över hur många som egentligen bor här, siffrorna varierar mellan 200 000 och över en miljon.

Foto: Fredrik Lerneryd Bild 4 av 6

Florence A. Onyango, rektor på Faithstar Junior School, presenterar Mardyne Andrews, en av gästerna på Kibera slumtours. Under turen ingår ett besök i en skola där ungefär 100 elever går. Alla barnen här har haft en svår uppväxt med stor fattigdom så skolan här är kostnadsfri. Ett tiotal av barnen är dessutom HIV positiva.

Foto: Fredrik Lerneryd Bild 5 av 6

Två av barnen på Power Women Gorup Kiberas barnhem. Det brukar vara 15-20 barn här om dagen. Kvinnorna som driver barnhemmet är alla drabbade av HIV och försöker avstigmatisera sjukdomen.

Foto: Fredrik Lerneryd Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X