När får vi se ett effektägg?

Under strecket
Publicerad
Annons

Guldägget är en rolig fest. Och det är kul att ha åsikter om vinnarna.
Men trots ambitioner om att nå ut till näringslivet vågar Reklamförbundet ännu inte tala om ”effekt”.

Reklamförbundets vd Anna Serner vill att näringslivet ska respektera reklambranschen mer. Därför hölls den 44:e Guldäggsgalan igår i anrika Koncerthuset istället för de stökiga festlokalerna China/Berns.
Ambitionen är beundransvärd. Men det krävs förmodligen mer än anrika lokaler om näringslivet ska ta galan på fullt allvar. Någon gång kan det bli dags att svära lite i kyrkan och tala om mätbarhet och effekt också.
Effekt!? Det är ju det Annonsörförbundets reklamgala, 100 Wattaren är till för, brukar det heta. Men den som har varit på 100 Wattaren vet att den galan bara är en lite mindre version av samma sak.
Guldäggsgalan hymlar inte med att tävlingen enbart handlar om kreativitet. Även det nyinstiftade ”Mediepriset” - som belönar den mediebyrå som gett de bästa råden - har inga speciella krav på effekt.
Konventionella kampanjer
som, säg Via Direktreklamen vinner således inga priser. Oberoende av hur mycket tvättmedel de lyckades sälja.
Däremot överöses små bolag, som Pause Ljud & Bild, med priser för sina ”modiga kampanjer”. Pause vågar nämligen lita på sin reklambyrå - och för detta får de pris av branschen.
Frågan är vad som är mest relevant för näringslivet - en kampanj som lyckas massmarknadsföra konsumentprodukter. Eller en cool teknikbutik som lyckas sälja några 100 platta tv-apparater till yuppies på Östermalm.
Nej, jag tror inte galan blir bättre om man börjar hylla Willys utbudsannonser. Men om Guldäggsgalan vill lära näringslivet något om reklam måste man våga ta i ord som mätbarhet och effekt. Bland 11 Guldägg, 31 Silverägg och fem specialpriser torde det finnas utrymme för något slags Effektpris.
Ett sådan utmärkelse skulle vara under ständig attack i branschen. Och i bästa fall lära oss andra något om kopplingen mellan ”bra” och lönsam reklam.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons