Patriarken Logan Roy (Brian Cox) är ett kraftfält så starkt att barnen vare sig kan fly eller göra motstånd.
Patriarken Logan Roy (Brian Cox) är ett kraftfält så starkt att barnen vare sig kan fly eller göra motstånd. Foto: HBO

När en pappas makt kväver barnen

Snart vankas säsong tre av ”Succession”, tv-serien om den pensionsfärdige mediemogulen Logan Roy och hans hopplösa avkomma. Vem ska ärva makten? SvD:s Carl Cederström ser om de två tidigare säsongerna, och finner kittlande ledtrådar i seriens många verklighetskopplingar.

Uppdaterad
Publicerad

På natten till sin 80-årsdag vaknar pappan, går ut barfota i korridoren, och kissar på heltäckningsmattan. Han är förvirrad, har ingen aning om var han är, eller vart han är på väg. Det vet däremot sonen Kendall. Samma morgon sitter han ensam i baksätet i en Mercedes, slipsen knuten, ett brusande Manhattan i stål och neon susar förbi utanför bilrutorna. Kendall är i färd att avsluta sitt livs största affär, knyta ihop säcken. Sedan ska han bli chef över Waystar Royco, medieimperiet som fadern har skapat. Fadern har lovat att göra det offentligt på eftermiddagen.

Hörlurarna på, adrenalinet pumpar, musiken dånar. Yeah, yeah, yeah. Kendall rappar med till Beastie Boys, slår vilt med handflatorna mot kostymbyxorna. Familjens chaufför vänder sig förstrött om, låter en skeptisk blick mönstra den extatiska sonen som luftboxas i baksätet.