Annons

Jenny Jägerfeld:”Biggest Loser” bidrar till fördomsfulla ideal

Viktnedgång blev lika med framgång för artisten Anna Book, som lät föreviga segern i ”Biggest loser VIP” 2017 genom en tatuering på vristen.
Viktnedgång blev lika med framgång för artisten Anna Book, som lät föreviga segern i ”Biggest loser VIP” 2017 genom en tatuering på vristen. Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

En tjock karaktär behöver inte vara mobbad, mobbare, rolig, lat eller korkad. Vi författare måste ta vårt ansvar att skriva böcker som erbjuder mångfald och kroppslig variation.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hugh Edwards som Nasse och James Aubrey som Ralph i filmatiseringen av ”Flugornas herre” från 1963.

Foto: Mary Evans Picture/TT

För ett par veckor sedan fick min dotter i skoluppgift att läsa William Goldings ”Flugornas herre”, den klassiska dystopin om en grupp pojkar som kraschlandar på en ö i Stilla Havet. En uppgift bestod i att göra analyser av de olika karaktärerna. När hon kom till den överviktiga, astmatiska och glasögonprydda Nasse började jag skruva på mig.

Nasse beskrivs som känslig, jagsvag och fysiskt underlägsen de andra pojkarna. Golding försitter inte ett tillfälle att påminna oss om Nasses kroppsstorlek, dels genom att vid ett fullständigt orimligt antal gånger benämna honom som ”fet” och dels genom att låta de andra pojkarna mobba honom för hans kropp. Den avsky Nasse väcker leder slutligen till hans död.

Annons
Annons
Annons