Annons

När det första sexuella mötet blir katastrof

Billy Howle och Saorsie Ronan spelar kärleksparet Edward och Florence, som kämpar med förväntningar och rädsla inför sin bröllopsnatt i filmen ”På Chesil Beach”, efter Ian McEwans roman.
Billy Howle och Saorsie Ronan spelar kärleksparet Edward och Florence, som kämpar med förväntningar och rädsla inför sin bröllopsnatt i filmen ”På Chesil Beach”, efter Ian McEwans roman. Foto: IBL

Ingen film är en ö. Det upptäckte författaren Ian McEwan när han överförde sin roman ”På Chesil Beach” till bioduken: berättelsen om en traumatisk bröllopsnatt landade rakt i den såriga metoo-debatten.

Publicerad

Florence (Saorsie Ronan) och och Edward (Billy Howle) är unga och förälskade och står på tröskeln till ett liv tillsammans, i det tidiga 60-talets England. Nygifta kommer de till ett värdshus vid romantiska Chesil beach i Dorset för att fira smekmånad. Men deras första sexuella möte blir ett totalt fiasko, präglat av hans uppskruvade förväntan, hennes förlamande rädsla och bådas oförmåga att prata om sex. Ett fiasko som hotar hela deras gemensamma framtid.

– Florence och Edward har ett starkt band, de är båda utbölingar i sina familjer och förstår verkligen varandra. Men det sexuella området är outforskat, odiskuterat – och skrämmande, säger filmens regissör Dominic Cooke.

”En del av nöjet med att skriva manuset var att skapa nya scener, film har andra känslomässiga möjligheter än litteratur”, säger författaren Ian McEwan.

Foto: Fredrik Persson/ TT Bild 1 av 4

Regissören Dominic Cooke på premiären av ”På Chesil Beach” under London film festival hösten 2017.

Foto: Vianney Le Caer / TT Bild 2 av 4

Saorsie Ronan och Billy Howle laddar sina rollfigurer med både ömhet och osäkerhet, i en bitterljuv berättelse om hur kärlek inte kan överleva utan kommunikation.

Foto: IBL Bild 3 av 4

För Ian McEwan och Dominic Cooke var målet med ”På Chesil Beach” inte att spegla vår tid, utan att göra en anti-nostalgisk film om 60-talet.

Foto: IBL Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons