X
Annons
X
Recension

Öppna era hjärtan När den svenska politiken blir ett könskrig i ankdammen

Två små uppstickarpartier har kammat hem drygt 50 procent av rösterna. Det är utgångspunkten för Niklas Ekdals satir över den svenska politiken. Therese Eriksson har läst en roman som har lite för roligt åt sin egen idé.

Niklas Ekdal, journalist och författare. Foto: Michael Brannäs
Läs mer om Sommarens böcker 2018

Varför är underhållning så sällan underhållande? Varför är det så svårt att finna det påstått roliga roligt? ”Jag är trött på det här, jag kommer inte att leva för evigt”, beklagar sig Bibelns Job, och jag ser tyvärr hur en bro slås mellan hans klagan och kritikerns. Niklas Ekdals ”Öppna era hjärtan” tar fram det sämsta i mig. 

Det finns nämligen ingen mindre smickrande spegelbild än den som avslöjar oförmåga att skratta med den som bara vill ha lite kul. Häromsistens kom en överförfriskad herre fram till mig och mitt middagssällskap med något på hjärtat: "Jag vill inte verka gnällig, men…" Bullshit, givetvis ville han det. Hans vilja att gnälla över att disken från den ännu inte uppätna middagen inte redan var borttrollad från det gemensamma köket, var så stark att den i den stunden var hans själva livsluft. Ingen livsstilsförebild direkt. Och ändå kan jag känna hur den där herren liksom materialiseras inuti vid mötet med Ekdals roman.

Niklas Ekdal, journalist och författare.

Foto: Michael Brannäs Bild 1 av 3

Niklas Ekdal föddes i Jönköping 1961 och är journalist och författare. Han har varit politisk redaktör på Dagens Nyheter och Expressen. Innan han blev journalist studerade han statsvetenskap och litteraturvetenskap på universitetet. Han gjorde FN-tjänst som officer i Libanon under 1980-talet och i Saudiarabien under Kuwaitkriget 1991.

Foto: Michael Brannäs Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X