Annons
Krönika

Ylva Herholz:När DDR försökte värva en svensk preussare

DDR:s Stasi arbetade ständigt för att värva nya informatörer. Något som framgår i tv-serien ”Weissensee”, som går att se på SVT Play denna sommar.
DDR:s Stasi arbetade ständigt för att värva nya informatörer. Något som framgår i tv-serien ”Weissensee”, som går att se på SVT Play denna sommar. Foto: SVT

Östtyskt spioneri syns mycket i tv-rutan denna sommar, men verklighetens Stasi överträffar fiktionens. En representant för DDR fick alltid vara inställd på att värva nya informatörer.

Under strecket
Publicerad

Tv-serien ”Berlin – under samma himmel” tog slut tidigare denna sommar, och i SVT Play rullar tre säsonger av än mer välgjorda och ambitiösa ”Weissensee”. Diktaren och vissångaren Wolf Biermanns nyligen utkomna självbiografi ger även den inblickar i sådant som östtyskt vardagsliv och Stasis olika arbetsknep. Och då äkta vara. Autentisk historia.

Ett litet häfte om 64 sidor i en av min fars bokhyllor är också det ett stycke DDR-original. Liksom berättelsen om hur han fick det i sin hand. Det är på engelska – mer gångbart än tyskan i internationella sammanhang; titeln är ”The National People’s Army of the GDR”, och det beskriver, rättare sagt propagerar för, den östtyska ”folkarmén”. Utgivare: Auslandspresseagentur i Berlin, tryckår 1980.

Annons
Annons
Annons