Annons

Första bilden av Abba-romansen: Hysch hysch

Foto: Larsåke Thuresson

En skrattande Bob Dylan i Råsunda, ett tidigt hemma hos-reportage hos Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus och en shoppande Cher på NK. Larsåke Thuresson har mött 1960-talets alla stjärnor. Nu har han samlat 600 bilder i den 3,2 kilo tjocka fotoboken ”Ikoner”.

Under strecket
Publicerad

Det är tack vare Larsåke Thuressons barn som han nu ger ut tegelstenen ”Ikoner” med bilder tagna för 40-50 år sedan. Hans döttrar, som tyckte att hans arkiv på närmare 65 000 bilder borde komma upp i ljuset, hittade en scanner åt honom. Efter ett par veckor hade han scannat in ett par tusen bilder och bestämt sig för att göra en bok.

Larsåke Thuresson började fotografera i tolvårsåldern med sina föräldrars enkla lådkamera. Som 14-åring pryade han på Motala Tidning vilket blev hans väg in i fotografyrket. Karriären fortsatte på bildbyråer och hos skivbolag och konsertarrangörer i Stockholm. Mest stolt är han över en bild på Beatles på Arlanda den 28 juni 1964. Han har även tagit omtalade bilder på Olof Palme och Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov och fotograferat skivomslag som Robert Brobergs ”Tjejer” och en tidig Jimi Hendrix-platta där han spelar gitarr med Curtis Knight.

Annons
Annons
Annons