Bli snäll igenNär barnen får betala priset för föräldrarnas självförverkligande

Geir Gulliksen fick stor uppmärksamhet för sin roman ”Berättelse om ett äktenskap”, som nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris 2015.
Geir Gulliksen fick stor uppmärksamhet för sin roman ”Berättelse om ett äktenskap”, som nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris 2015. Foto: Tale Hendnes

När Henning bryter upp från sitt äktenskap beslutar han sig för att helt leva ut sina begär. Men går det att samtidigt förverkliga sig själv och vara en bra förälder? Kristina Sandberg har läst Geir Gulliksens nya roman.

Under strecket
Publicerad
Wahlström & Widstrand
Foto: Wahlström & Widstrand
Annons

Henning är drygt femtio, har två döttrar i två olika äktenskap och har gått igenom två skilsmässor med många fler uppbrutna relationer i bagaget. Nu befinner han sig i ett läge när han måste fråga sig själv varför han inte lyckas leva tillfredsställande i sina parrelationer till kvinnor. Varför han – och hans kropp – inte fått det han fortfarande längtar efter i de kärleksförhållanden han hittills haft.

Det går omedelbart att känna igen Geir Gulliksens språkliga tonfall och hans huvudpersoners till synes kritiskt granskande blickar på sig själva och sin omgivning i den nya romanen ”Bli snäll igen”. Men det är inte längre specifikt skilsmässan eller det nya äktenskapet som är textens epicentrum, utan singelvardagen med tonårsdottern som bor varannan vecka hos Henning efter separationen från modern. Fast just den vardagen får inte särskilt skarpa konturer, det är tvärtom Hennings liksom glidande och skeva så kallade uppriktighet som blir ett intressant fokus i romanen. Jag kommer att tänka på vad min vän som är psykoterapeut sa, att i vår samtid handlar terapisamtalen sällan om skuldkänslor över behov och begär, utan snarare om rädslor att inte på bästa sätt ha maximerat sin behovstillfredsställelse i livet. Finns inte en bättre partner, ett mer spännande jobb, en snyggare bostad?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons