Analys

Carolina Neurath:”När bankvärldens högdjur kallar...”

Carolina Neurath

Det går snabbt att byta fot. Från högljudd kritiker av banksektorn till hängiven bankkramare. Som Bankföreningens nye vd får Thomas Östros skrota gamla ideal – och lydigt lägga förslaget om bonusförbud på hyllan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det behövs stramare regler för banker. Det skrev Socialdemokraternas förre ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros så sent som för ett år sedan i en debattartikel i Dagens Industri. Han ville att finansinspektion och regering snabbt skulle lägga fram ett program för att dämpa bankernas risktagande. Och han deklarerade att bankernas expansiva utlåning till bostäder måste bromsas. ”Det betyder ökade krav på kapitaltäckning. Kassakrav bör införas. Och nu behövs ett regelverk som biter mot oskäliga bonusar”, skrev Östros.

Året dessförinnan, i januari 2010, var tonen ännu skarpare. Då på Dagens Nyheters debattsida. ”Den borgerliga regeringen har misslyckats med att få stopp på bankernas bonusexcesser”, inleddes artikeln. Thomas Östros förslag var att Socialdemokraterna skulle vara ”öppna för att se över möjligheten att helt förbjuda bonusar.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons