Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Carolina Neurath: ”När bankvärldens högdjur kallar...”

Det går snabbt att byta fot. Från högljudd kritiker av banksektorn till hängiven bankkramare. Som Bankföreningens nye vd får Thomas Östros skrota gamla ideal – och lydigt lägga förslaget om bonusförbud på hyllan.

Det behövs stramare regler för banker. Det skrev Socialdemokraternas förre ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros så sent som för ett år sedan i en debattartikel i Dagens Industri. Han ville att finansinspektion och regering snabbt skulle lägga fram ett program för att dämpa bankernas risktagande. Och han deklarerade att bankernas expansiva utlåning till bostäder måste bromsas. ”Det betyder ökade krav på kapitaltäckning. Kassakrav bör införas. Och nu behövs ett regelverk som biter mot oskäliga bonusar”, skrev Östros.

Året dessförinnan, i januari 2010, var tonen ännu skarpare. Då på Dagens Nyheters debattsida. ”Den borgerliga regeringen har misslyckats med att få stopp på bankernas bonusexcesser”, inleddes artikeln. Thomas Östros förslag var att Socialdemokraterna skulle vara ”öppna för att se över möjligheten att helt förbjuda bonusar.”

Men det var då. Nu hörs i stället ett ”äsch, det var inget”, eller som Östros själv diplomatiskt uttrycker det: ”banksektorn är en viktig del av samhället”. För nu när bankvärldens högdjur kallar ändras tongångarna. Bankföreningen är en intresseorganisation för banker, finansbolag och bolåneinstitut. Eller rakare uttryckt: en ren lobbyorganisation för banksektorn. Där är Thomas Östros gamla attityd inte välkommen.

Annons
X

Den stora gåtan är vilka frågor han nu ska driva. Thomas Östros tidigare värderingar är raka motsatsen till de som Bankföreningen och dess ordförande, Nordea-vd:n Christian Clausen, står för. Nordea, med den frispråkige bonusförespråkaren Björn Wahlroos i spetsen, är en av de banker som tydligast kritiserat ökade bankregleringar och fördömt alla förslag på bonusstopp. Det vore intressant att höra hur samtalen har gått mellan det nybildade Bankföreningsparet Clausen-Östros.

Vild debatt i kommentarsfältet om Östros nya jobb. Kolla här!

Vi kan i alla fall vara säkra på att det är väl avstämt bakom stängda dörrar att Thomas Östros nu måste överge sin ståndpunkt om bonusförbud - något som i bankvärlden brukar betraktas som trams i äkta Wahlroos-anda.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att banksektorn är enviktig del av samhället är förvisso ett av få påståenden som bankchefer och politiker är eniga om. Men det har används med vitt skilda motiv. Från bankhåll för att måla fram banksektorn som en respektfull bransch. Från politikerhåll för att kunna tygla sektorn – eller som socialdemokraten Thomas Östros själv uttryckt det: ”Bankernas intresse ska inte stå i strid med vad som är samhällsekonomiskt sunt”.

  Östros har tidigare ansett att bankerna, med sin bonuskultur, visat prov på en ”uppseendeväckande tondövhet”. Det är en flitigt ventilerad åsikt från politiker. Nu blir han själv en förespråkare för det ”tondöva bankfolket”. Det ska bli intressant att följa hur en tidigare socialdemokratisk politiker hanterar den uppgiften.

  Från politiken till näringslivet quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X