Annons

Jenny Nordberg:Diplomaterna börjar ge igen på Trump

Ambassadör Marie Yovanovitch till en utfrågning kring riksrättsprocessen mot Donald Trump.
Ambassadör Marie Yovanovitch till en utfrågning kring riksrättsprocessen mot Donald Trump. Foto: J Scott Applewhite/AP

När amerikanska diplomater börjar vittna inför kongressen blir det oväntat besvärande för Trumps förvirrade utrikespolitik – som också tydligt visar sig ha använts för personliga syften.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

NEW YORK En av de absoluta nitlotterna när Trump blev president var att redan vara anställd hos amerikanska utrikesdepartementet. Att vara just diplomat kunde ungefär likställas med att jobba för motsvarigheten till Naturvårdsverket – det gjordes från början klart för dem att de inte värderades särskilt högt, och att deras gärning inte var vidare viktig.

Den amerikanske presidenten gillar ju att göra saker och ting själv, och på sitt eget vis. Hans egen version av utrikespolitik – att smickra, utfärda hot om krig och sanktioner och smickra igen – är så långt från diplomati man kan komma. Hastiga beslut via Twitter som inte ens hans egna ministrar eller medarbetare har hört talas om har gjort att den amerikanska diplomatkåren – hemma och utomlands – ofta vetat minst och sist av alla vad USA vill och tänker göra.

Annons
Annons
Annons