Naprapaternas framtid är hotad

Utan någon debatt eller uppmärksamhet är naprapaternas framtid i Sverige plötsligt hotad. Det egendomliga är att framtiden för denna viktiga yrkeskår inte i första hand ses som en fråga för sjukvården utan hanteras som en utbildningsfråga på Utbildningsdepartementet, skriver Anders Mattsson-Coll, förbundschef i Svenska Naprapatförbundet.

Under strecket
Publicerad
Annons

I en rapport till utbildningsminister Jan Björklund föreslog Högskoleverket nyligen att dagens naprapatutbildning ska avvecklas och att Socialstyrelsen som en konsekvens av detta ska upphöra att utfärda legitimation för naprapater. Istället vill Högskoleverket starta en helt ny utbildning som ska utformas som en påbyggnadsutbildning till sjukgymnastutbildningen.

Naprapaterna ska alltså ersättas av sjukgymnaster med en viss specialisering inom naprapati. Skulle detta förslag bli verklighet finns det en uppenbar risk att naprapatin som självständig behandlingsform på sikt kommer att försvinna när dagens ”gamla” naprapater successivt ersätts av specialiserade sjukgymnaster.

Annons
Annons
Annons