Annons

Anna Carlstedt:Napoleon skapade myten om Egypten

1798 drog Napoleon till Egypten med sin armé – men också med ingenjörer, arkitekter, botaniker och konstnärer. Militären gjorde fiasko men de medföljandes arbete med att skildra det exotiska landet blev en succé som lämnat spår långt in i vår samtid.

Under strecket
Publicerad

Utställningen på Institut du monde arabe i Paris har pågått i flera månader. Ändå ringlar sig köerna långt ut på gatan där parisare och turister häpet betraktar snön som faller. Högt över den frusna kön glöder den enorma affischen: ”Feu et lumières – Bonaparte et l’Égypte” (Eld och ljus – Bonaparte och Egypten). Utställningen (som pågår till och med den 29 mars) kunde lika gärna ha underrubriken ”Konsten att förvandla ett fiasko till en strålande succé”.

Den kombinerade expedition och militära kampanj som inleddes 1798 av general Napoléon Bonaparte hör till världshistoriens mest väldokumenterade. Inte för att den ledde till några större militära framgångar – snarare tvärtom – utan för att den oupphörligt har gett näring åt två mytbildningar som vi fortfarande bär med oss i vårt gemensamma västerländska medvetande: mytbildningen kring Napoleon och mytbildningen kring det faraoniska Egypten. I det förra fallet har vi legenden som redan tidigt börjar vävas kring den unge, ambitiöse generalen som tog strid inte bara mot yttre fiender utan också för förnyelse av den franska administrationen och politiken. I det senare har vi legenden om hur en mångtusenårig civilisation med sin estetik och originalitet utövat dragningskraft på omvärlden sedan urminnes tider. Dessa mytbildningar har tillsammans starkt påverkat också eftervärldens bild av Bonapartes försök att kolonisera Egypten. Expeditionen beskrivs fortfarande i franska skolböcker som ”en kort, effektiv militär kampanj med chockverkan i ett fascinerande land” och ”en våldsam kulturkrock som förde Egypten in i den moderna världen”. Riktigt så enkelt var det nu inte, vilket en vetenskaplig kommitté (bestående av egyptiska och franska forskare) på uppdrag av Institut du monde arabe nu försöker visa, med den aktuella utställningen som ett av resultaten.

Annons
Annons
Annons