Annons
X
Annons
X

Nämndemannen fick gå

Domaren i Pirate Bay-målet anser inte att hans medlemskap i Svenska upphovsrättsföreningen är grund för jäv.
Men bara dagar före rättegången fick en nämndeman lämna sitt uppdrag. Anledningen: Han var medlem i en upphovsrättsorganisation.

Läs fler artiklar om kravet på ny rättegång:

ANKLAGADES FÖR SAMMA JÄV SOM DOMAREN

En vecka före rättegången fick nämndemannen, en tonsättare, lämna sitt uppdrag.

Samma eftermiddag förklarade den nu anklagade tingsrättsdomaren och ordförande i Pirate Bay-målet Tomas Norström beslutet såhär:

Annons
X

– Tre nämndemän vidtalades ursprungligen och det framfördes någon synpunkt. På en fråga från mig till nämndemännen om de är eller har varit med i några upphovsrättsliga föreningar eller liknande eller varit artister så svarade en ja.

För SvD.se kommenterar nu Tomas Norström händelsen i februari såhär:

– Han var medlem i Sveriges tonsättares förening, en intresseförening med syfte att främja upphovsrätten. Så skiljer sig föreningen från de jag är medlem i.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Min minnesbild är att vi pratade med varandra, och jag rådde honom att inte vara med, säger Tomas Norström.

  Nämndemannen Lennart Westman (MP) uttryckte kort efter beslutet besvikelse över att få lämna uppdraget. Till TT förklarade han:

  – Det föreligger väl risk att man åberopar jäv när målet drar i gång, men jag känner mig absolut inte jävig själv. Jag skriver och komponerar förvisso musik, inom konstmusikfacket, men jag håller inte alls på med någon sådan här nedladdning, säger Westman.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X