Annons
X
Annons
X

Nålarnas effekt är nära noll

ALTERNATIVMEDICIN. Ungefär varannan stockholmare har sökt alternativ vård. Vi köper naturmedicin för ­enorma summor. Men vad fungerar? Professorn i komplementärmedicin Edzard Ernst och författaren Simon Singh har prövat ­alternativmedicinen strikt vetenskapligt. Endast några få ­behandlingar fick godkänt. Resulaten finns i deras nya bok Salvekvick och kvacksalveri.

– Tron på alternativmedicin bottnar ofta i något som liknar religiös tro. Det kan vara mycket svårt att kämpa mot den sortens tro med rationella argument, säger Edzard Ernst, professor i komplementärmedicin, som själv en gång trott på och arbetat med alternativmedicin.  Tillsammans med den brittiske vetenskapsjournalisten Simon Singh har han sökt sanningen om akupunktur, kiropraktik och örtmedicin.
– Tron på alternativmedicin bottnar ofta i något som liknar religiös tro. Det kan vara mycket svårt att kämpa mot den sortens tro med rationella argument, säger Edzard Ernst, professor i komplementärmedicin, som själv en gång trott på och arbetat med alternativmedicin. Tillsammans med den brittiske vetenskapsjournalisten Simon Singh har han sökt sanningen om akupunktur, kiropraktik och örtmedicin. Foto: PATRIK LUNDIN

När det brittiska tv-bolaget BBC år 2006 sände tv-serien Alternative Medicine var det många som blev fascinerade. Den första ­delen visade en 20-årig kvinna som går igenom en stor hjärtoperation i Shanghai endast bedövad av akupunkturnålar. Bilderna var otroligt starka. Hur var detta möjligt? Kan akupunktur fungera så kraftfullt? En av tv-tittarna var ­Simon Singh, brittisk författare och vetenskapsjournalist.

– Jag tänkte att det här är ­antingen det mest fantastiska program jag sett eller så är något allvarligt fel. Jag började med att kontakta olika experter, bland ­annat professorn i komplementärmedicin Edzard Ernst, berättar ­Simon Singh.

Programmet om akupunktur var ett i en serie på tre.

Annons
X

Sanningen var att kvinnan visserligen inte hade fått narkos, hon fick akupunktur, men också några av de mest kraftfulla lugnande medel som finns och stora mängder bedövningsmedel. Om jag kunde bli vilseledd kan miljoner andra bli det, tänkte Simon Singh. Det blev debatt i brittisk press och tv-bolaget medgav att de hade lurat tv-publiken.
**
Edzard Ernst frågade** BBC vem som pressade dem att göra positiva program i ämnet.

– Ingen, svarade de. Då sa jag att ”Bra, då kan ni rapportera att healing inte fungerar annat än med en placebo-effekt, visserligen en stark sådan, men ändå. Bevisen är så entydigt negativa. Men i healingprogrammet hade de ändå en tårfylld historia i slutet om hur bra det var. Det fick mig att må illa, säger Edzard Ernst som hade engagerats som vetenskaplig rådgivare av BBC – fast ingen lyssnade på honom.

Ämnet alternativmedicin är sexigt, lite mystiskt, konstaterar han. Samtidigt vill människor förstås ha information om vad som fungerar och de letar efter några de kan lita på.

– Om BBC svajar är det allvarligt eftersom tv-bolaget har så hög trovärdighet. Säger de att akupunktur är lika bra som narkos vid operation tänker säkert många att ”det är klart att akupunktur kan hjälpa mot min astma eller min migrän då”, säger ­Simon Singh.

Så föddes idén om att Simon och Edzard skulle göra en bok som utifrån vetenskapliga metoder ger svaren på hur alternativmedicin fungerar, vad som är bra, vad som är rena bluffen och vilka riskerna är med till exempel örtmediciner och kiropraktik.

– Boken är delvis baserad på Edzard Ernsts forskning, men viktigare är att slutsatserna baseras på hundratals väl genomförda vetenskapliga studier av oberoende forskare gjorda världen över, säger Simon Singh.

Boken innehåller även en mustig historieskrivning om medicinska metoder och hur synen på läkande ofta färgats av trosuppfattning. Särskilt intressant är skildringen av hur en nästan utdöd akupunkturtradition återuppväcktes av kommunisterna i Kina i mitten av 1900-talet. Detta var nämligen ett sätt för Mao att hålla löftet om läkekonst åt alla (fast diktatorn själv helst ville behandlas med moderna metoder).

Akupunkturens väg till väst hänger ihop med förberedelserna inför Richard Nixons besök i Kina år 1972. Henry Kissinger skickades dit redan i juli 1971. En reporter som följde i hans fotspår blev akut sjuk och fick akupunkturbehandling efter sin operation. Han lovordade sedan den ­kinesiska läkekonsten i en utförlig artikel i New York Times den 26 juli 1971. Artikeln väckte enormt uppseende bland medicinsk expertis. Det dröjde inte länge innan Vita husets läkarstab for till Kina för att lära sig mer.

Själv var Edzard Ernst en gång övertygad om både homeopatins och akupunkturens kraft. Han lärde sig akupunktur som ung medicinstudent i München i slutet av 1960-talet.

– Jag var fascinerad av alternativmedicin och jag var mot etablissemanget – som alla andra. Mitt första jobb som läkare var på ett homeopatiinstitut. Senare doktorerade jag, vilket introducerade mig till vetenskapen och en ny nivå av rationellt tänkande.

Efter detta blev Edzard Ernst professor i rehabiliteringsmedicin i Wien. På hans avdelning användes såväl akupunktur som massage och örtmedicin. Rehabilitering ligger nära alternativ­medicinen, menar han. År 1993 blev han världens första professor i komplementärmedicin i Storbritannien.

Hur ser du tillbaka på alla de år då du gav patienter akupunktur?

– Jag skäms inte alls för det, men jag ser evidensbaserad medi­cin som det enda sättet att komma fram till vad som fungerar och inte. Samma standard ska gälla all form av medicin, alternativ eller traditionell.
**
Såg du effekter hos dina patienter som fick akupunktur?**

– O ja, kanske ännu mer hos dem som fick homeopatimediciner. Nu förstår jag att det var ren placebo. Som när jag gav homeopatiska preparat till en patient med ett svårt astmaanfall. Medlet gavs via ­injektion, vanligt i Tyskland, vilket ökar placeboeffekten. Det var som om fönstret öppnades och vinden blåste bort astmaattacken. Nästan som ett mirakel. Så effektiv kan placebo vara, säger Edzard Ernst.

Den som har sett detta flera gånger i livet tvivlar inte på att även medicinskt verkningslösa preparat kan ha effekt, menar han.

Den som utövar akupunktur och homeopati idag är i ett annat läge, menar han. Då fanns det väldigt lite forskningsresultat.

– När jag började forska tänkte jag att vi nog inte riktigt visste varför det fungerade, att det fanns något mer än placebo, annars skulle jag inte ha gjort kliniska försök. Jag tänkte nog att den ­utspädda homeopatimedicinen skulle arbeta på andra sätt än det rent biologiska, men så är det inte.

Boken är inte anti-alternativmedicin, understryker de.

– Mycket av vår farmakologikunskap vilar på den om örtmedicin. Några har god evidens, som johannesört, hagtorn och gingko.

Ett viktigt budskap i boken är att förmedla ett kritiskt tänkande kring ”naturlig” medicin. Det som är naturligt är inte riskfritt. Vi måste vara medvetna om bi­effekterna också av så kallade ­naturliga mediciner och väga dem mot nyttan.

– Johannesört borde bara få säljas på recept, säger Edzard Ernst. Depression kan vara en livshotande sjukdom och örten påverkar andra mediciner. Antidepressiva medel ska inte köpas på bensinstationen, vare sig de är naturliga ­eller medicinska.

Akupunktur är en del av skolmedicinen idag. Hur nådde den dit in?

– Delvis på grund av patientpress. Patienter läser om akupunktur, hör vänner berätta, det är intressant, nytt i väst, innovativt – och det görs spännande tv-program om det, säger Simon Singh med ett snett leende.

Viss forskning visar att akupunkturnålarna ökar endorfin­nivån och några effekter kan därmed förklaras. Andra studier motsäger det. Om man tittar noga på de studier som finns om akupunktur är bevisen tunna.

– För graviditetsillamående är bevisen på att akupunktur fungerar något starkare än för smärta. Men det finns många frågetecken kring dessa studier, konstaterar Edzard Ernst.

Det svåra med studier av akupunktur är att sortera bort det som är placeboeffekter. Förväntan är stark när man ser nålen gå in i smärtpunkten. Förväntningar kan flytta berg.

– I klinisk medicin är detta inte dåligt, det är vad man vill ha. Men i forskning måste man kontrollera dessa faktorer.

För att kontrollera detta tillverkade Edzard och hans forskare specialnålar som skulle dölja både för behandlaren och patienten om nålen gick in i huden. Slutsatsen blev att effekten av akupunktur är minimal.
**
Vad är alternativmedicinens lockelse?**

– Naturmediciner har en varm glöd omkring sig. Många artiklar lyfter fram preparaten på ett ­positivt sätt, de anses säkra eftersom de används sedan hundratals år tillbaka. Det är som om moder natur viskar till oss att ”det här är bra för dig”, säger ­Simon Singh.

Complementary Medicine pms.ac.uk Trick or Treatment? trickortreatment.com National Center for Complementary and Alternative Medicine nccam.nih.gov The Cochrane Collaboration cochrane.org Maila till Idag-redaktionen & bli publicerad! mailto:idag@svd.se
Annons
Annons
X

– Tron på alternativmedicin bottnar ofta i något som liknar religiös tro. Det kan vara mycket svårt att kämpa mot den sortens tro med rationella argument, säger Edzard Ernst, professor i komplementärmedicin, som själv en gång trott på och arbetat med alternativmedicin. Tillsammans med den brittiske vetenskapsjournalisten Simon Singh har han sökt sanningen om akupunktur, kiropraktik och örtmedicin.

Foto: PATRIK LUNDIN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X