Annons
X
Annons
X

Nakna blir vi alla jämlikar

Badplatsen Ramsen vid Fjällnora, 20 kilometer öster om Uppsala, skiljer sig från ordinarie stränder genom att ingen här bär några kläder. Inte en tråd. Det kan verka naket. Men frågan är om gränsen mellan nakenhet och icke nakenhet går vid ett tygstycke som mer eller mindre hjälpligt döljer de kroppsdelar som brukar kallas intima?

”Många av mina kvinnliga bekanta skulle aldrig visa sig nakna inför främmande män”, berättar Katrin Mandl som med Carl-Gustaf Dahl solar på bryggan vid Ramsen naturistbad utanför Fjällnora.
”Många av mina kvinnliga bekanta skulle aldrig visa sig nakna inför främmande män”, berättar Katrin Mandl som med Carl-Gustaf Dahl solar på bryggan vid Ramsen naturistbad utanför Fjällnora. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Olle Strand, som är ordförande i‑den naturistförening som sköter Ramsen, vet vad han tycker. Vidskepelse, kallar han föreställningen att några tyglappar gör skillnaden mellan vad som är socialt accepterat och vad som får förargelseväckta att ropa på polis.

–En bikini är ju egentligen inget annat än ett par trosor och en behå. Få kvinnor skulle obesvärade kunna visa sig offentligt enbart iklädda trosor och behå, men på en badstrand, och om man kallar underkläderna för badkläder, blir det plötsligt normalt.

Och om man föredrar att inte ha någonting på sig, vilket är helt naturligt om det är varmt och soligt och man badar, enligt Olle Strand, ja då ses man som en sexdåre.

Annons
X

–Det är en hycklande attityd. På fester och i många andra sammanhang är det helt okej att klä sig utmanande och sexigt. Att vara sexig är något som vår kultur har en uppmuntrande attityd till, men om man vill bada befriad från klädernas tyranni betraktas man med stor misstänksamhet.

En annan av dem som brukar näcka vid Ramsen är Anders. Han känner sig inte helt bekväm med att gå ut i tidningen med sitt efternamn, just på grund av omgivningens fördomsfulla fantasier om naturister, men han menar bestämt att nakenhet och sex inte har någon direkt koppling.

–Du kan fråga dig själv om du alltid är helt naken när du har sex? Och en annan liknande avslöjande fråga är om du alltid har sex när du är naken?

Nej, en avslappnad attityd till nakenhet är det som tycks förena de naturister jag talar med. Man solar och badar eller vandrar i‑naturen naken helt enkelt därför att det är skönt. Kläder skaver och värmer i onödan en het sommardag, och när en baddräkt är våt blir den direkt obehaglig. Katrin Mandl, en annan frekvent gäst på Ramsen, talar om näckandet som en befrielse.

–Första gången jag var här var jag allt lite nervös inför att klä av mig. Men efter fem minuter gjorde jag som alla andra, och kände genast en enorm frihetskänsla.

Olle Strand menar att de flesta svenskar egentligen är naturister, i smyg – hemma eller på avskilda klippor och ensligt belägna badplatser. En av hans pedagogiska frågor lyder: Brukar du bada med kläderna på i ditt badkar? Om svaret är nej är du naturist. Skillnaden är ju egentligen bara din rädsla för vad andra ska tycka om du visar dig naken, din blyghet och dina skamkänslor. Kunde du släppa dessa rädslor skulle även du kunna upptäcka glädjen med att nakenbada tillsammans med andra.

Att vara organiseradnaturist, att vara med i en naturistförening, är ingen poäng i sig, påpekar Olle Strand.

–95 procent av naturismen ute sker utanför alla organisationer. Särskilt i Tyskland, Frankrike och i Kroatien finns det stora kommersiellt drivna badstränder, campingplatser och inomhusbad där det är textilfritt som gäller. Man kan också åka på kryssning naken, cykla naken i särskilt anordnade cykellopp eller göra vandringar naken tillsammans med andra.

Syftet med Olles förening, Nakenkultur, är först och främst att det ska finnas en badplats i‑Uppsalatrakten där det är helt okej att vistas utan kläder. Föreningen anordnar också inomhussim på vinterhalvåret. Egentligen tycker Olle Strand att reservaten inte borde behövas, men de är ett nödvändigt ont, i en kultur där offentlig nakenhet är tabu.

–I Spanien har man nyligen skrivit om lagen på så sätt att det inte längre kan betraktas som olagligt att vara utan kläder. Lagen om förargelseväckande beteende handlar ju egentligen om att man ger de som inte står ut med att se naken hud rätten att polisanmäla de avklädda. Jag tycker att det är en orimlig lag. Den skulle ju kunna utvidgas till att man ger de som tar anstöt rätten att anmäla de som är för tjocka, för långa eller som har för mörk hud. Jag vill inte se dem på min gata.

Vad de
t
gäller de inre egna hindren för att naturista, blygheten och skammen, är mina intervjupersoner övertygade om att det är något som man blir indoktrinerad med under uppväxten. Prydhet är inget man föds med. Olle Strand tror att de puritanska sociala normerna har att göra med samhällets behov av att kontrollera sexualiteten, även om nudism som sagt inte har med sexualitet att göra. Särskilt kontrollerade verkar kvinnor vara.

–Väldigt många av mina väninnor och kvinnliga bekanta säger att de aldrig skulle kunna tänka sig visa sig nakna inför främmande män, säger Katrin Mandl.

Kvinnor överlag är pryda, otroligt pryda, menar hon. Själv har hon svårt att förstå deras prydhet, eftersom hon själv inte har den, men hon vet att kvinnors rädsla handlar om att de ska bli uttittade, om de inte har de där små tyglapparna på sig. Fast det blir man inte på en nudistbadstrand, försäkrar Katrin.

–Även här finns det förstås sociala regler. En av dem är att man inte får glo, och det är det ingen av de ordinarie badgästerna här som gör. Ibland händer det att det kommer textilare bara för att flukta. Då ställer vi oss alla upp och gör vågen.

I
stället för att bli uttittad blir man på en nudistbadstrand ovanligt accepterad, hur man än ser ut, menar Katrin Mandl. Här, där man är naken, ser man paradoxalt nog bortom kroppen, men också bortom de sociala titlarna.

–Det finns folk här som jag känt i snart tio år och jag vet fortfarande inte vad de jobbar med. Avklädda in på bara huden försvinner alla hierarkier, nakna blir vi jämställda. Fjällnora är ett paradis.

Annons
Annons
X

”Många av mina kvinnliga bekanta skulle aldrig visa sig nakna inför främmande män”, berättar Katrin Mandl som med Carl-Gustaf Dahl solar på bryggan vid Ramsen naturistbad utanför Fjällnora.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X