Annons

Franciskus – Den skapades sångNaken lyrik ledde nästan till Nobelpris

Alda Merini (1931 – 2009) räknas till en av efterkrigstidens stora italienska poeter. I närmare två decennier vistades hon på mentalsjukhus i Milano, något som följdes av en explosiv skaparlusta. Merini har tilldelats en rad utmärkelser, däribland lyrikpriset Premio Librex Montale.
Alda Merini (1931 – 2009) räknas till en av efterkrigstidens stora italienska poeter. I närmare två decennier vistades hon på mentalsjukhus i Milano, något som följdes av en explosiv skaparlusta. Merini har tilldelats en rad utmärkelser, däribland lyrikpriset Premio Librex Montale. Foto: Giuliano Grittini

Två gånger nominerades hon av Franska akademien till Nobelpriset, den hyllade italienska poeten Alda Merini som led av schizofreni. Nu finns ytterligare ett av hennes verk på svenska, i en översättning som SvD:s kritiker finner både lyckad och följsam.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

En dikt finns plötsligt där och vägrar släppa taget. Man måste umgås med den på ett intensivt vis, hänförd och oförmögen att ta sig för något annat. Så är det med den italienska poeten Alda Merinis "Det heliga landet" (1995, översättning av Ingamaj Beck), vars första strof har en omedelbart frigörande effekt:

"Dårhus är ett alltför konkret ord / för detta drömmens djupa mörker, / fast då och då hände det / att en strimma blått trängde sig in, / en avlägsen näktergals sång, och din mun / öppnade sig och satte tänderna i det blåa."

Annons
Annons
Annons