Annons

”Naivt att tro på demokratisk islamism”

Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna.
Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna. Foto: Fredrik Persson/TT

Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner undviker att diskutera om en organisation som Ibn Rushd alls kan anses vara förenlig med demokrati. Det skriver Europaparlamentariker Charlie Weimers i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Folkbildningsrådets generalsekreterare, Maria Graner, sablar ner en halmdocka utan att förhålla sig till de verkliga problem jag lyfter. I sin replik (15/10) skriver Maria Graner att jag påstår att Folkbildningsrådet beviljar ”bidrag till terrorism”. Det gjorde jag inte. Jag skrev att det av Folkbildningsrådet finansierade studieförbundet ”Ibn Rushd har kunnat bjuda in […] talare med kopplingar till terrorism”. Och det är ställt utom tvivel.

I Folkbildningsrådets egen granskningsrapport konstateras – trots begränsningar i vad som granskats – åtta tillfällen när Ibn Rushd eller dess medlems- och samarbetsorganisationer bjudit in personer som hyllat våld- och terrorism. Därtill har rapporten funnit ett stort antal tillfällen när antidemokratiska, homofobiska, kvinnofientliga och antisemitiska talare bjudits in. I granskningen konstateras vidare ”nyktert och odramatiskt” att Ibn Rushd har en ”ideologisk anknytning” men inte ”någon direkt organisatorisk koppling” till Muslimska brödraskapet.

Annons
Annons
Annons