”Naivt är bara förnamnet”

DEBATT Efter avslöjandena om USA:s övervakningsprogram är förvåningen stor bland världens internetanvändare. Det är en naiv reaktion menar Erik Åsard, som hävdar att begrepp som ”privatlivets helgd” numera hör till det förflutna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nyheten om NSA:s massiva övervakningsprogram tycks ha kommit som en överraskning, inte minst för dem som livnär sig på att skriva om och arbeta med sociala medier. ”Vi har varit för naiva”, har det hetat med en typisk formulering. Naiv är bara förnamnet. Aningslösheten har dels visat sig i att alltför många alltför länge tanklöst delat med sig av det mest privata i de sociala medierna, dels i en rosenkindad förtröstan på att dessa medier opererar altruistiskt utan kopplingar till företagen eller staten.

NSA-affären måste sättas in i sitt rätta historiska och säkerhetspolitiska sammanhang. Redan 2006 avslöjade tidningen USA Today att National Security Agency ända sedan 2001 i hemlighet hade samlat in uppgifter om tiotals miljoner amerikaners telefonsamtal från några av de största telefonbolagen. Det visade sig bara vara toppen av isberget. Avslöjandet att NSA numera rutinmässigt tar del av samtalslistor från telekomföretaget Verizon och har tillgång till enorma datamängder i nio it-jättars servrar förvånar därför inte. Flera avslöjanden är att vänta.

Annons
Annons
Annons