Nahles favorittippad då SPD väljer ny ledare

Andrea Nahles, som spås bli vald till tyska Socialdemokraternas partiledare på söndag. I bakgrunden partikamraten och finansministern Olaf Scholz. Arkivbild.
Andrea Nahles, som spås bli vald till tyska Socialdemokraternas partiledare på söndag. I bakgrunden partikamraten och finansministern Olaf Scholz. Arkivbild. Foto: Axel Heimken/DPA/AP/TT

Den segertippade gruppledaren – eller utmanaren från Flensburg? I helgen samlas tyska Socialdemokraterna i Wiesbaden för att välja ny ordförande.

En sak är säker: Nästa partiledare blir en kvinna.

Under strecket
TT TT TT
Publicerad
Annons

Valet i Wiesbaden ses av många som avgjort på förhand. Redan i februari gav partiledningen sitt enhälliga stöd till Andrea Nahles som efterträdare till Martin Schulz, vars tid vid rodret präglades av turbulens och opinionssiffror i fritt fall.

Nahles är gruppledare i förbundsdagen och har ofta beskrivits som en del av partiets vänsterflygel, men hon tillhörde ja-lägret i den infekterade debatten om ett förnyat regeringssamarbete med Angela Merkels kristdemokrater (CDU). Merkels parhäst Annegret Kramp-Karrenbauer, nyvald partisekreterare för CDU, har hyllat henne som "en pålitlig motpart".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons