Annons

Några tusen till så hade Sverige kunnat inta Wien

Lennart Torstensons fälttåg var nära att inta Wien.
Lennart Torstensons fälttåg var nära att inta Wien. Foto: IBL

”Det sägs att svenskarna, när våra trupper nådde som längst söderut under stormaktstiden på 1600-talet, till och med ockuperade Österrike. Är det sant? Exakt hur långt kom de?”

Under strecket
Publicerad

Det är sant att svenska trupper invaderade Österrike under trettioåriga kriget, men endast en mindre del av landet erövrades, och huvudmålet – att inta Wien – uppnåddes inte. Fälttåget föregicks av att Sverige i november 1643 allierade sig med furst György I Rákóczi av Transsylvanien, en osmansk vasall vars furstendöme både åtnjöt självstyre och turkiskt stöd.

I februari 1544 invaderade han den österrikiska delen av Ungern. Transsylvanerna erövrade en stor del av landet och avancerade mot Wien, något som öppnade för ett spännande scenario. Om den svenske överbefälhavaren Lennart Torstensons fälttåg kunde koordineras med franska framstötar från Rhen och med fortsatt transsylvansk framryckning borde kriget kunna avslutas 1645. Mot tre samverkande arméer skulle kejsaren inte ha mycket att sätta emot. Efter att svenskarna krossat motståndet i slaget vid Jankov i Böhmen den 6 mars 1645 föreföll detta scenario fullt realistiskt.

Annons
Annons
Annons