Annons
X
Annons
X

Något håller på att hända inom Socialdemokraterna

Thomas Östros är en politisk räv som vet hur man lindar in skarp kritik. Detta visade han prov på i SVT:s Agenda. Inbjuden för att kommentera det omskrivna sms:et från Sigtunas S-kommunalråd Anders Johansson, passade Östros på att ge partiledare Håkan Juholt nästintill förödande omdömen, skriver kommunikationsrådgivare Jonas Morian (S).

Thomas Östros och Håkan Juholt
Thomas Östros och Håkan Juholt Foto: MONTAGE SCANPIX

BRÄNNPUNKT | S-KRISEN

Det ligger nära till hands att fråga sig varför Thomas Östros överhuvudtaget var gäst i Agenda.
Jonas Morian

Thomas Östros inledde med slå fast att det var ”väldigt olyckligt att den här typen av interna sms plötsligt är ute i alla medier”. Men inget avståndstagande. Tvärtom uttryckte han stark förståelse för den frustration som många socialdemokrater idag känner över katastrofala opinionssiffror och ännu sämre förtroendedito för Håkan Juholt. Just förtroendefrågan var något Östros betonade som avgörande för socialdemokratin.

Mot den bakgrunden blev nålsticken mot Juholt om behovet av ”genomtänkta, genomarbetade förslag som människor får respekt för” – och underkännandet av Juholts utspel om pensionsskattesänkning (”Det är inte möjligt”, ”Jag tror inte att han menade att vi skulle lägga förslag i den omfattningen redan i nästa budget”), synnerligen kännbara.

Annons
X

Dråpslaget kom i slutet av intervjun – när Östros på en direkt fråga om han hade förtroende för Juholt, svarade att han hade förtroende för partiets verkställande utskott som valt att ställa sig bakom partiledaren. Frågan upprepades, men Östros vidhöll att han inte satt ”i den positionen” att han skulle bedöma detta. Han undvek alltså uttryckligen att ge Juholt sitt stöd.

Det ligger nära till hands att fråga sig varför Thomas Östros överhuvudtaget var gäst i Agenda. Rimligen finns det många andra socialdemokrater man hade kunnat tillfråga om att kommentera den senaste tidens händelser. Att valet föll på Östros, som nyttjade tiden i tv åt att leverera eleganta syrligheter, får åtminstone mig att misstänka att Östros själv – eller via en medarbetare – kontaktat Agenda-redaktionen och låtit meddela att besked i stil med detta skulle levereras.

Något håller på att ske inom socialdemokraterna. Det är svårt att tänka sig att Göran Persson eller ens Mona Sahlin skulle ha ifrågasatts så öppet av lojala partimedlemmar, efter så kort tid på ordförandeposten, som Juholt nu blir. Om det är början på slutet för en i så fall rekordkort partiledartid vi nu ser, är svårt att säga. Mycket beror på om Östros gjort en korrekt bedömning av stämningarna inom partiet. Men en sak är säker: han har sällan fel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    Det är för övrigt anmärkningsvärt att Östros liknade läget i socialdemokratin just nu vid en popcornmaskin, där förslag åt än det ena och än det andra flyger omkring. Precis samma liknelse använde en gång riksdagsledamot Håkan Juholt när han recenserade Mona Sahlins partiledarskap.

    JONAS MORIAN (S)

    frilansskribent och kommunikationsrådgivare

    Annons
    Annons
    X

    Thomas Östros och Håkan Juholt

    Foto: MONTAGE SCANPIX Bild 1 av 1
    Annons
    X
    Annons
    X