Något för alla

Under strecket
Publicerad
Annons

Dysterkvistarna fick sitt i går. Men även optimisternas argument förstärktes. Debatten om huruvida 2004 blir ett bra eller dåligt år kan starta på allvar. Att döma av Konjunkturinstitutets undersökning av hushållens inköpsplaner lär tiderna bli allt kärvare. För tredje månaden i rad blir hushållen mer pessimistiska. Men på ett års sikt är svensken mer positiv till såväl den egna som landets ekonomi.
Så ljuspunkterna kanske överväger? Den som är mer lagd åt det hållet får stöd av konjunkturbarometern som även den presenterades av KI i går. Där kan utläsas att återhämtningen blir allt tydligare i tillverkningsindustrin. Och det är väl klart att industrin först måste få snurr på hjulen innan det kan märkas i privatekonomin. De svenska hushållen är kloka och resonerar logiskt.
Fast bilden måste balanseras av en stigande arbetslöshet. I måndags rapporterade Ams att arbetslösheten årets första vecka översteg den för ett år sedan med drygt 50 000 personer. Det bistrare klimatet på arbetsmarknaden är
förmodligen det som ger utslag i hushållens syn på ekonomin just nu. Samtidigt som tillväxten i år kan nå skapliga nivåer, lär sysselsättningsläget dra mörker över ljusstrimmorna. Det börjar bli dags att sia om 2005 - kanske hinner hushållens optimism ifatt industrins nästa år? Fast då räcker det inte med att färre gör mer. Det är fler nya jobb som drar upp smilgroparna vid köksborden.

Thomas Norén

Annons
Annons
Annons