Annons
X
Annons
X

Naomi Abramowicz: Något är ruttet i den schweiziska federationen

LEDARE

Segraren i söndagens folkomröstning i Schweiz var det populistiska partiet SVP. 50,3 procent röstade för deras förslag att ”stoppa massinvandringen”. Därmed kommer den fria rörligheten som råder mellan landet och den Europeiska unionen att påverkas, och de avtal som råder mellan parterna att behöva omförhandlas.

Trots den knappa marginalen är resultatet av den schweiziska folkomröstningen ett tecken i tiden. Tidigare har Europas populister framförallt fokuserat på att begränsa asylinvandringen från länder i Nordafrika och Mellanöstern. Nu bedrivs en mer aktiv kampanj för att även inskränka rörligheten i Europa.

Ledarna för flera av Europas främlingsfientliga partier uttryckte sitt gillande för SVP:s lyckade tilltag. Däribland Nigel Farage, partiledare för UK Independence Party som ansåg att ”detta är underbara nyheter för anhängarna av statlig suveränitet och frihet i hela Europa.”

Annons
X

Men det är inte bara främlingsfientliga partier som ägnar sig åt populism. Förra året gjorde Storbritanniens premiärminister David Cameron ett utspel i ett försök att förhindra medborgare från Rumänien och Bulgarien, två av EU:s fattigare medlemsländer, att omfattas av den fria rörligheten. I Schweiz har udden i stället riktats mot immigranter från EU:s mer välmående länder som Tyskland och Frankrike.

Måltavlan må variera, men budskapet är detsamma: att gränserna mellan Europas länder ska stängas.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X