Annons

”Någonting måste man göra”

Besparingarna inom försvarets förbandsverksamhet behöver inte bli så stora som 450 miljoner. Genom att spara ytterligare på material kan en del pengar räddas till övningar, menar försvarsminister Leni Björklund.

Under strecket
Publicerad

När SvD intervjuar Leni Björklund vill hon egentligen inte kommentera Högkvarterets besparingsplaner: - Man kan inte plocka bort flera hundra miljoner utan att det blir effekter. Någonting måste man göra. Men det är en följd av att vi har en lågkonjunktur, säger hon. Högkvarterets idéer - flygförbud, förbud att köra stridsfordon, förbud att skjuta tunga granater - vill hon inte diskutera i detalj. För just nu pågår en dialog mellan Försvarsdepartementet och försvarsmakten om effekterna av besparingen. - Man kanske ska vikta om hur tyngden är lagd. Det är sådant vi ska titta på och den processen är vi mitt uppe i, säger hon.

Kan besparingen bli lägre än 450 miljoner för förbandsverksamheten? - Det beror ju på. Man måste kanske ta mer på materialkontot än på övningskontot, och det är ju den sammanlagda effekten som måste bli bra. Jag utgår från att vi hittar någon slags samsyn, säger Leni Björklund. Men en sak är hon mycket klar över. Planerna på att minska övningarna är inte acceptabla. Soldaterna och officerarna ska öva även på bataljonsnivå och uppåt också i fortsättningen. Att kunna fungera i förband i den storleken är självklart, särskilt som försvaret kostar 40 miljarder, menar försvarsministern: - Av de pengarna ska man få ut ett resultat som innebär insatsklara och kompetenta förband. På den punkten är jag rätt bestämd, säger Leni Björklund.

Annons
Annons
Annons