Annons
X
Annons
X

Nacka överger sitt vårdnadsbidrag

Nacka kommun ger nu upp sin modell av vårdnadsbidraget. Efter ett bakslag i Regeringsrätten får föräldrar inte längre rätt att driva familjedaghem för sina egna småbarn.

Föräldrarna i Nacka får inte längre driva familjedaghem för sina egna barn.

På måndagen beslutade Regeringsrätten att inte ge kommunen prövningstillstånd för ärendet. Såväl länsrätt som kammarrätt har tidigare konstaterat att Nackas modell strider mot lagstiftningen.

–Det är tråkigt att vi inte får saken prövad eftersom politikerna verkligen har trott på den här modellen, säger Lena Dahlstedt, kultur- och utbildningsdirektör i kommunen.

Annons
X

Ungefär 70 barn berörs av beslutet. Deras familjer får nu lösa sin barnomsorg på annat sätt.

–De kan välja en förskola eller så kan de starta ett vanligt familjedaghem och alltså ta emot andras barn också. Då är det ju fritt fram.

Möjligheten att bedriva familjedaghem för eget barn infördes i Nacka kommun den 1 januari 2006. En förälder har kunnat vara hemma med sitt barn fram till att barnet fyller sex år. Men föräldern behöver vara auktoriserad, ha f-skattesedel och en formulerad verksamhetsidé med en pedagogisk inriktning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Men nu är det slut på det. Vi kommer inte att auktorisera några nya föräldrar. Fast med tanke på alla inblandade så ska vi försöka att göra övergången så skonsam som möjligt. Det finns ingen anledning att skynda, säger Lena Dahlstedt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X