Nacka inför kommunalt vårdnadsbidrag

Nacka kommun kommer att införa det kommunala vårdnadsbidraget från årskiftet. Det säger kommunstyrelsens ordförande Erik Langby (m), efter att den egna så kallade nackamodellen bedömts olaglig i alla rättsliga instanser.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vi hade trott att vi skulle kunna fortsätta med vår modell, men efter det här utslaget kommer vi inte längre. Nu går vi vidare med att införa regelrätt vårdnadsbidrag, och jag räknar med att vi har det med i budgeten från årsskiftet, säger Erik Langby (m), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Sedan den 1 januari 2006 har föräldrar i Nacka haft möjlighet att med f-skattsedel driva familjedaghem för sina egna barn. Möjligheten har funnits för föräldrar med barn upp till sex år. Men den så kallade Nackamodellen har konstaterats lagvidrig efter prövningar i länsrätt och kammarrätt. När så regeringsrätten i går beslutade att inte ge kommunen prövningstillstånd för ärendet, överges Nackamodellen helt. Det kommunala vårdnadsbidraget som beslutats av regeringen gäller för barn mellan ett till tre år. Inga beslut är ännu fattade, men enligt Erik Langby kommer kommunens småbarnsföräldrar kunna söka och beviljas vårdnadsbidrag från 1 januari.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons