Annons

Rebecka Bülow:Mytomspunnet drama får biopremiär efter 50 år

Barbara Loden spelar själv huvudrollen i ”Wanda”.
Barbara Loden spelar själv huvudrollen i ”Wanda”. Foto: Nonstop Entertainment

Barbara Lodens ”Wanda” premiärvisades på filmfestivalen i Venedig hösten 1970. I dag betraktas filmen som ett förbisett mästerverk. Men dramats verkliga huvudperson fick aldrig veta om dess existens.

Under strecket
Publicerad

Barbara Loden (1932–1980).

Foto: Foundation For Filmakers/TT

I Pennsylvanias gruvlandskap driver Wanda omkring med handväska på armen och papiljotter i håret. Hon dyker upp för sent i rättssalen och avsäger sig vårdnaden om sina barn. När hon försöker få tillbaka jobbet som sömmerska blir hon avfärdad eftersom hon arbetar för långsamt. Till natten sover hon hos mannen som bjuder henne på öl och nästa morgon knappt tittar på henne. Utan att röra armarna går hon genom bilden i Barbara Lodens långfilm från 1970, ett lika mytomspunnet som förbisett drama som nu restaurerats och får svensk biopremiär. Kameran är rörlig och handhållen, den välskrivna dialogen knapp, ingen musik hörs. 

En dag råkar Wanda träffa mr Dennis. Han är hård och hänsynslös, knaprar piller och är stressad att åka fast för ett nyligen begått rån. Under deras första kväll ihop frågar Wanda om han vill veta hennes namn. Han svarar kyligt nej. Men de slår följe och filmen blir en roadmovie där mr Dennis förbereder sig själv och Wanda på att råna en bank.

Annons
Annons
Annons