Annons

Karl-Erik Tallmo:Mytomspunnen rebellfilm har återuppstått

Hämnd tycks vara den enda bärkraftiga ideologin och vreden är alltid helig i den värld som målas upp i ”Antonio das Mortes”. Den brasilianska filmen från 1969 om en sorts mytologiska rebeller har nu restaurerats och givits ut på dvd.

Under strecket
Publicerad

Märkliga legender berättas i Brasilien om en sorts rebeller från 1900-talets början som kallades cangaçeiros. De var snarast banditer, knutna till en klanstruktur och anlitade för att utkämpa strider för familjeäran. De klädde sig mycket speciellt i läderhattar med uppvikt brätte, panndiadem med silvermynt, patronbälten med mera. Så småningom blev dessa cangaçeiros mer en sorts revolutionärer, som riktade sin vrede mot de brasilianska godsägarna och påstås ha slagits för de egendomslösa bönderna.

En mytomspunnen cangaçeiro var Lampião, vars riktiga namn var Virgulino Ferreira da Silva. Lampião betyder lyktan, och namnet lär han ha fått eftersom mynningsflammorna från hans ombyggda gevär lyste upp nejden när det blev skottlossning. Lampião utvecklade också den speciella dräkten som cangaçeiros hade. Lampião och hans våldsamma band blev föremål för många folkliga myter och han sågs ibland som en sorts Robin Hood-figur. I juli 1938 mejades han och hans band ned med maskingevär av polisen.

Annons
Annons
Annons