Måns Wadensjö:Mytologins möte med verkligheten gör Mann aktuell

I Thomas Manns klassiska roman ”Bergtagen” beskrivs den vilsne resenären Hans Castorp som fast i ett större sammanhang han inte rår på. Centralgestaltens inre process känns fortfarande samtida och lockar ständigt nya läsare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Idag utkommer en nyöversättning av Thomas Manns klassiska roman Bergtagen (övers: Ulrika Wallenström, Albert Bonniers förlag), som följer i spåren av den nyöversättning av Manns debutroman ”Buddenbrooks” som 2005 fick ett stort genomslag i både press och bokhandlar. Hur kan Thomas Mann, en erkänt svårläst författare vars romaner utspelar sig i en utdöd högborgerlig miljö, väcka ett sådant intresse i vår svenska samtid? Själv beskrev Mann ”Bergtagen” som en mycket tysk roman, som behandlade frågor kring den tyska självbilden i efterdyningarna av det första världskriget, men kan den också säga någonting till oss, här och i dag?

Låt oss börja med att titta på inledningen av bokens första kapitel: ”En enkel ung man reste en gång på högsommaren från Hamburg, sin fädernestad, till Davos-Platz i Graubünden. Han for för att hälsa på i tre veckor.”

Annons
Annons
Annons