Annons

Mytiska odjur livnär sig på vår rädsla

Monstren under jord som äter sig feta på människors avträde är sig lika under årtusenden. I dag liksom under antiken står de för något onaturligt som överskridit sin natur och bör dödas rituellt.

Publicerad

Under megastaden New York dväljs - åtminstone om man får tro en av vår tids mest spridda vandringssägner - stora och skräckinjagande albino-alligatorer i kloakernas becksvarta mörker. Alligatorer vilka livnär sig på det avfall som flyter fram i kloakerna. Enligt en populär variant av denna sägen är dessa alligatorer resultatet av att semestrande New York-bor lät ta hem dessa som husdjur från det soliga Florida, men spolade ned dem i toaletten då familjens barn tröttnat på att leka med dem. De en gång så söta alligatorungarna växte till förfärande och farliga monster, vilket stadens kloakarbetare bittert fått erfara.

Berättelser av detta slag - som flertalet av oss säkert hört, och inte så få själva vidareförmedlat - har framför allt kommit att uppmärksammas genom folklivsforskaren Bengt af Klintbergs böcker ”Råttan i pizzan” och ”Den stulna njuren”. Berättelserna är starkt förknippade med den moderna världen och dess företeelser, då de innehåller tidstypiska fenomen som exempelvis mikrovågsugnar eller kinamat. De speglar storstadsbons rädslor och farhågor om det som hotar den moderna, västerländska världen: galna mördare, inbrottstjuvar, exotiska farliga djur. För att skilja dem från de äldre folksägnerna, som kunde ha betydande övernaturliga inslag och hade sin hemvist i ett ruralt samhälle, har de därför kommit att kallas ”moderna sägner”.

Annons
Annons
Annons
Annons