Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Myteriet bland de små gynnar Löfven

Veckan började dåligt för S-ledaren Stefan Löfven. Statsminister Fredrik Reinfeldt lanserade en ”jobbpakt” med fack och arbetsgivare, precis enligt den klassiska svenska modell som brukar förknippas med socialdemokratin. Idén med yrkesintroduktion – unga jobbar för 75 procent av lönen men får också ägna en fjädedel av tiden åt praktik och utbildning – var visserligen Löfven själv först med som Metallbas.

Stefan Löfven vid sitt tal i Almedalen på lördagen.
Stefan Löfven vid sitt tal i Almedalen på lördagen. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

VISBY

Det skulle ändå rucka på grundpelare i Socialdemokraternas valplanering om Fredrik Reinfeldt och Anders Borg – jobbpakten är i hög grad Moderaternas soloprojekt – kan presentera en bred jobbuppgörelse med arbetsmarknadens parter. Framför allt: regeringen skulle inte längre framstå som lika passiv i jobbfrågan.

Ett sådant paket skulle också kunna innehålla höjd a-kassa, det är i alla fall vad facken hoppas och finansministern har antytt. Och det skulle ytterligare minska konfliktytan med det fackliga Sverige. Nattliga förhandlingar med surt kaffe och lysrörsbleka fackdelegationer, det är ju sådant som Stefan Löfven är bra på. Men jobbpakten skulle han och Socialdemokraterna tvingas stå utanför.

Fredrik Reinfeldt var som en pånyttfödd ”arbetarledare” och talet i Almedalen var en sorts countryballad, där han berättade om sina möten med svenska skiftarbetare. ”Jag har suttit med taxichaffisarna i Eskilstuna, jag har varit på bageriet i Växjö...”

Annons
X

Men det där var i tisdags och för Stefan Löfven skulle allt snart bli bättre. S-ledaren kunde lugnt betrakta hur folkpartiledaren Jan Björklund och centerledaren Annie Lööf utmanade Moderaterna politiskt, och det om själva arbetslinjen som är fundamentet den borgerliga regeringen vilar på.

Båda förespråkar flexicurity – höjd a-kassa och avreglerad arbetsrätt ska öka rörligheten på arbetsmarknaden. Tanken är att det ska bli lättare att säga upp personal, men att arbetslösheten inte ska drabba den enskilde lika hårt ekonomiskt.

Båda vill – liksom KD – göra a-kassan obligatorisk och slopa differentieringen av avgifterna, som innebär att låginkomsttagare kan få betala mycket mer för a-kassan än den som tjänar bra. ”Nationalekonomiskt feltänkt”, sade Jan Björklund. Och det är Anders Borg som har tänkt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är en sak att myteristerna utmanar Moderaterna – men värre ur Reinfeldt och Borgs perspektiv är att flera av förslagen är en stridssignal riktad mot facken och framför allt LO. Moderaternas försvar av arbetsrätten är en viktig del av det nya i ”de nya” Moderaterna. Det syftar till att sänka tröskeln för LO-väljare som kan tänka sig att ta steget över blockgränsen. Moderaterna har dessutom förhalat den obligatoriska a-kassan, som är ett gemensamt borgerligt vallöfte, men ett rött skynke för LO.

  Den nya centerledaren Annie Lööf berättade i Almedalen om hur det kändes som om något saknades när hon blev minister: ”Efter ett tag förstod jag. Det saknades reformtempo. Reformiver”.

  Vad Annie Lööf – och delvis de andra mindre borgerliga partierna – säger är alltså något som Moderaterna absolut inte vill höra. Att arbetslinjen inte har varit tillräckligt framgångsrik. Och att regeringen är för trött och passiv.

  Det är en kritik som länge har riktats mot regeringen av oppositionen – men också uttryckts av borgerliga ledarsidor och tankesmedjor. Att regeringen är trött har blivit en sorts allmän sanning – och nu är det alltså en uppfattning som delas även av statsråd i regeringen.

  Det finns efter Almedalen en intensitet i den borgerliga osämjan som inte varit synlig på mycket länge. Bränslet är förstås att de mindre partierna krymper och hänger på 4-procentspärren, medan Moderaterna i kraft av sin storlek bestämmer det mesta, och det viktigaste, i regeringen.

  Något måste naturligtvis Fredrik Reinfeldt göra, men kvartetten kommer knappast att sprängas före valet 2014. Inget parti skulle våga ta det steget.

  Mandatfördelningen är dessutom politikens hårdvaluta och Moderaterna är större – betydligt större – än de andra tre tillsammans.

  Sannolikt kommer Moderaterna alltå att bestämma den här gången också. Och då kan Stefan Löfven få problem med den där jobbpakten, även om han kunde skratta åt den i Almedalen.

  Socialdemokraternas Stefan Löfven var den partiordförande som lockade störst publik till Almedalen.

  Webb-tv från Almedalen

  Chattar från Almedalen

  ”Den som jobbat helalivet får mer i pension” svd.se ”Moderaterna vill avskaffa fribeloppet” svd.se ”Ett mål är att kött- ätandet ska minska” svd.se ”Vi vill inte ha någon monsterstat i Europa” svd.se ”Vi måste sänka trösklarna för unga” svd.se ”Tidsplan ersätta kärnkraft år 2030” svd.se ”Välfärden måste betalas gemensamt” svd.se ”Vårdnadsbidraget ska vara kvar” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven vid sitt tal i Almedalen på lördagen.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X