Annons

Myter från LO hotar jobben

Nya siffror från Migrations­verket visar att antalet arbetstillstånd på specialistområden är tre gånger fler än i traditionella LO-yrken. Ändå vill LO återinföra arbetsmarknads­prövningen med huvudskälet att individer utnyttjas. Nu måste LO:s skrämselpropaganda synas en gång för alla, skriver Ulf Lindberg, Almega.

Publicerad

Det är dags att slå hål på två vanliga myter från LO:s sida – att arbetskraftsinvandringen främst sker till LO-yrken och att reformen inte har gjort det lättare att komma till Sverige. Nya siffror från Migrations­verket visar att, rensat för de sommarmånader då säsongsarbetare dominerar, så är antalet arbets­tillstånd för jobb som kräver teoretisk specialistkompetens mer än tre gånger högre än för de som inte kräver yrkesutbildning. Sedan reformen infördes 2008 har arbetskraftsinvandringen nästan fördubblats – antalet indiska medborgare som har fått uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl, varav många dataspecialister, har till exempel nära nog femdubblats sedan år 2000.

Arbetskraftsinvandring ger betydande effekter för hela arbetsmarknaden och är i själva verket en kompetensinvandring. Forskning visar att om ett företag kan tillsätta en högutbildad specialisttjänst, så skapas tre nya jobb inom servicesektorn. Men kompetens är inte kopplat till akademiska poäng. Inom en lång rad LO-yrken behöver företag gå utan­för såväl Sveriges som Europas gränser för att hitta medarbetare med rätt kvalifikationer. Restaurangsektorn är ett tydligt exempel på detta. En restaurang i behov av en kock som kan det paki­stanska köket har svårt att hitta kompetensen i Sverige, trots att många kockar står till arbetsmarknadens förfogande. Med LO:s förslag skulle de sannolikt inte kunna rekrytera från länder utanför EU med hänvisning till att det finns kockar utan jobb i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons