Annons
Krönika

Rickard Rydell:Myten om Lewis Hamilton är död – därför är han bäst

Lewis Hamilton är en av tidernas största inom motorsporten. Nu är han på väg mot sin sjätte VM-titel i formel 1. Men vad är det egentligen som gör honom så bra?

Under strecket
Publicerad

Lewis Hamilton är på väg mot sin sjätte VM-titel.

Foto: Luca Bruno/AP Bild 1 av 2

Lewis Hamilton under träningen på Suzukabanan.

Foto: Toru Takahashi/ AP Bild 2 av 2

Lewis Hamilton är på väg mot sin sjätte VM-titel.

Foto: Luca Bruno/AP Bild 1 av 1
Lewis Hamilton är på väg mot sin sjätte VM-titel.
Lewis Hamilton är på väg mot sin sjätte VM-titel. Foto: Luca Bruno/AP

Mercedes kan när fyra deltävlingar återstår säkra märkesmästerskapet i formel 1-VM redan denna helg. Det är en imponerande resa teamet har gjort sedan nya motorreglementet infördes 2014, med vinst varje säsong.

Det är även bara en tidsfråga innan Lewis Hamilton blir korad till världsmästare i förar-VM, han leder med 73 poäng före sin teamkamrat Valtteri Bottas. Det kommer i så fall att bli Hamiltons sjätte VM-titel. Han tog sin första med McLaren 2008, övriga tog han med Mercedes.

Lewis Hamilton skrev redan som 13-åring kontrakt med McLaren då han körde karting, och styrdes sedan av Ron Dennis i början av sin racingkarriär. Han har satt många rekord som kommer att stå sig lång tid framöver, och kommer för alltid att ses som en av de största inom motorsporten. Mest imponerande är nog hans 87 pole positions. Tvåa och trea i den statistiken är Michael Schumacher och Ayrton Senna.

Annons
Annons

Lewis Hamilton under träningen på Suzukabanan.

Foto: Toru Takahashi/ AP Bild 1 av 1

När man jämför de bästa förarna brukar man titta på deras styrkor och svagheter för att hitta något som de är ”mindre bra” på. Men när det gäller Hamilton är det svårt att hitta något han är sämre på. Förutom att kvala, det vill säga köra fortast möjligt på ett varv, har han en otroligt bra känsla för inbromsning som är en av de viktigaste egenskaperna hos en racerförare. Men han är också en bra strateg i race och kan köra mycket fort samtidigt som han tar hand om däcken på ett bra sätt, för att de ska hålla några varv längre än konkurrenternas. Han gör sällan några misstag. Han kan köra tufft gentemot konkurrenterna om han behöver det, men går sällan över gränsen för vad som är tillåtet.

Hans teamkamrat Bottas har även dödat myten om att Hamilton lägger för mycket tid utanför racingen. Jag tänker på hans utåtriktade liv som man ser på sociala medier och skapandet av klädkollektioner med mera. Under racehelgerna är han ofta kvar länge på banan efter fredagsträningarna och jobbar med ingenjörerna för att hitta de optimala inställningarna inför lördagens kval. Mellan racen ser han också till att vara hos teamet i engelska Banbury, inte minst för att motivera sina medarbetare till att jobba ännu hårdare. Det är svårt att hitta en mer komplett förare i formel 1 just nu.

Frågan är hur länge Hamilton kommer att fortsätta?

Om han lyckas med att vinna VM även nästa säsong så har han uppnått Michael Schumachers rekord på sju VM-titlar, ska det räcka eller vill han slå även det rekordet?

I veckan kom nyheten att Marcus Ericsson blir teamkamrat med Felix Rosenqvist och Scott Dixon i Chip Ganassi Racing nästa säsong. Chip Ganassi Racing är ett av tre toppteam i IndyCar-serien tillsammans med Andretti Autosport och Team Penske. Felix har imponerat stort i Ganassi denna säsong och blev välförtjänt årets rookie i serien. Marcus har haft det lite jobbigare under sin första säsong, men har visat bra fart i racen. Nu får han förutsättningarna att vara med och slåss i toppen.

Lewis Hamilton under träningen på Suzukabanan.
Lewis Hamilton under träningen på Suzukabanan. Foto: Toru Takahashi/ AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons