Annons

Johan Lagerkvist:Myten om Kinas lyckade coronabekämpning

Kinas president Xi Jinping på besök i coronadrabbade Wuhan den 10 mars.
Kinas president Xi Jinping på besök i coronadrabbade Wuhan den 10 mars. Foto: Xie Huanchi/TT

Om man får tro den kinesiska ledningen har Kina hanterat coronakrisen mönstergillt, medan den demokratiska västvärlden har misslyckas med att skydda sina befolkningar. Den nationalistiska propagandan tycks ha uppstått för att dölja Kinas fundamentala misslyckande att kväva viruset i sin linda.

Under strecket
Publicerad

Under den pågående coronakrisen har flera ledande politiker, som Xi Jinping, Emanuel Macron och Bernie Sanders, enats om att krigstillstånd råder. Och som bekant är det första offret i alla krig sanningen. Generalsekreteraren för Världshälsoorganisationen, den etiopiske läkaren Tedros Adhanom Ghebreyesus, har vid upprepade tillfällen lovordat Kinas hantering av det nya coronaviruset. Efter ett möte med president Xi Jinping i Peking den 28 januari berömde Ghebreyesus Kina för att ha ”etablerat en ny standard för hur man kontrollerar utbrott” och för den ”öppenhet att dela information” som den kinesiska ledningen visat prov på. Den 20 februari prisade han ånyo Kina. Landets resoluta handlande för att stävja virusepidemin hade ”gett världen mer tid” att förbereda sig. 

I själva verket är det precis tvärtom. Det långa hemlighållandet av utbrottet av de lokala hälsomyndigheterna i Wuhan, arresteringen av den visselblåsande läkaren Li Wenliang och den hårda lokala internetcensuren gav i själva verket viruset mer tid. Genom tre veckors mörkläggning i Wuhan, från det första kända fallet i december 2019 fram till larmet om nationellt nödläge den 20 januari kunde viruset spridas, främst till Iran och Italien.

Annons
Annons
Annons