Annons
X
Annons
X

Myten om galna genier delvis sann

Kreativa personer är oftare drabbade av psykisk sjukdom än andra. Konstnärer, framför allt författare, drabbas oftare av schizofreni, medan vetenskapsmän oftare är bipolära. Det visar en studie där nästan hela svenska folket ingår.

Av TT
Ett självporträtt av målaren Vincent van Gogh, som led av psykisk sjukdom.
Ett självporträtt av målaren Vincent van Gogh, som led av psykisk sjukdom. Foto: AP

Bilden av det galna geniet visar ofta en säregen man som trots att han motarbetas av etablissemanget lyckas lösa problemet eller skriva färdigt boken (som naturligtvis blir ett mästerverk), allt medan hans övriga medvetande balanserar på randen till psykisk sjukdom.

Myten är seglivad, men senare års forskning visar att det kan finnas ett uns sanning i den så till vida att kreativa personer oftare är drabbade av psykisk sjukdom än andra.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förra året visade en så kallad registerstudie vid Karolinska institutet att bipolär sjukdom och schizofreni är vanligare bland exempelvis konstnärer och vetenskapsmän än bland befolkningen i övrigt. Nu har samma forskare utökat studien, varpå sambandet blivit ännu starkare. I den nya studien ingår inte mindre än 1,2 miljoner patienter samt deras släktingar ner till sysslingsnivå.

  Annons
  X

  – Eftersom vi har runt tio matchade kontroller för varje patient eller släkting så deltar i princip hela Sveriges befolkning i studien, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri och forskare på Karolinska institutet i Solna.

  Forskningen, som publiceras i Journal of Psychiatric Research, visar att psykiatriska diagnoser förekommer betydligt oftare bland personer med yrken som fotografer, forskare, dansare, författare eller bildkonstnärer. Konstnärer tycks vara mer utsatta för schizofreni, medan vetenskapsmän oftare drabbas av bipolär sjukdom. Bland författare, till exempel, är diagnosen schizofreni dubbelt så vanlig som för befolkningen i övrigt. Denna yrkesgrupp har också en 50-procentig ökad risk för att begå självmord.

  Enligt Simon Kyaga väcker fyndet tankar om hur man egentligen bör se på psykisk sjukdom.

  – Det här starka sambandet väcker helt klart frågor. Självklart måste vi behandla sjukdomen och förhindra självmord, men risken finns att vi även tar bort det kreativa. Därför tror jag att vi måste ta en mycket större individuell hänsyn och anpassa behandlingen i mycket större utsträckning än vad som sker i dag.

  Ett självporträtt av målaren Vincent van Gogh, som led av psykisk sjukdom. Bilden är beskuren.

  Vart är vi på väg? Testa dig själv!

  TEST 1 | På spåret quiz.svd.se TEST 2 | På spåret quiz.svd.se TEST 3 | På spåret quiz.svd.se TEST 4 | På spåret quiz.svd.se TEST 5 | På spåret quiz.svd.se TEST 6 | På spåret quiz.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Ett självporträtt av målaren Vincent van Gogh, som led av psykisk sjukdom.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X