Myt att svenskarna dricker mer kontinentalt

Maj månad med några extra lediga dagar och ofta fint väder sätter fart på vårt drickande av alkohol. Starköl och vin dominerar, och mest dricks det i Stockholm, Halland och Skåne. Där är konsumtionen nästan dubbelt så hög som i Västerbotten och Norrbotten. Men uppfattningen att svensken dricker mer kontinentalt saknar stöd i forskningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Uteservering på Sturehof.

Uteservering på Sturehof.

Foto: Ingvar Karmhed
Annons

De tre sommarmånaderna och december krökar svensken som mest, med juli som den verkliga toppmånaden. Då dricker männen minst åtta av månadens dagar och kvinnorna sex av dagarna. Det kan jämföras med februari då vi inte är lika pigga på alkohol. Då dricker vi bara drygt fyra av månadens dagar, enligt intervjuer med 40 000 personer om deras alkoholkonsumtion 2010–2014 från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Men den så kallade dryckesfrekvensen skiftar alltså starkt under året och det är nu i maj som den brukar öka. Grillen kommer fram och det blir picknick i parkerna. Vi är lediga några dagar extra och när dessutom vädret är fint kommer gärna flaskorna fram.

Annons
Annons
Annons